fbpx

Frigoglass: Εξαπάτησαν τους μετόχους για τους ομολογιούχους;

0 222

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Frigoglass από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κρίνεται απόλυτα δικαιολογημένη καθώς υφίστανται ερωτηματικά εξαπάτησης των απλών επενδυτών έναντι των ομολογιούχων αλλά και χειραγώγησης της μετοχής μέσα από inside information.

Η ανακοίνωση που έβγαλε πρόσφατα η εταιρεία , πέρα του ότι ήταν εξαιρετικά κακοδιατυπωμένη (επίτηδες θεωρούν πολύ) ουσιαστικά έδειχνε ότι η εταιρεία μη μπορώντας να σηκώσει τα δυσβάκτα παρατεταμένη χρέη της αλλά και την κρίση που δημιουργήθηκε στην ‘συγγενική’ Coca Cola λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία προχώρησε σε ‘τεχνητή πτώχευση’ ́με κατάπτωση των ομολόγων (μη πληρωμή τόκων). Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους ομολογιούχους με μετοχές της ίδιας της εταιρείας.

Έτσι δημιούργησε ένα μεγάλο dilution στη μετοχή (οι ομολογιούχοι έβγαιναν πωλητές στη μετοχή) εις βάρος των απλών μετόχων της εταιρείας που έβλεπαν τη μετοχή την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης να κλείνει με απώλεις σχεδόν 20% ενώ η πτώση συνεχίστηκε και την δεύτερη μέρα για όσο διάστημα διαπραγματεύθηκε πριν την απόφαση της Ε.Κ.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της χειραγώγησης της μετοχής, η μετοχή πριν την απόφαση είχε κάνει ένα σημαντικό ράλι το οποίο ουσιαστικά ήταν απόρροια στοχευμένων κινήσεων από την πλευρά των ομολογιούχων (distress funds) οι οποίοι σαφώς και κατεύθυναν τις εξελίξεις.

Και επειδή η εξειδικευμένη ορολογία πολλές φορές κρύβει απλές αλήθειες, το θέμα ήταν ότι οι ομολογιούχοι-funds λειτούργησαν ως κερδοσκόποι πάνω στην επιχειρηματική αποτυχία της εταιρείας.

H επιχειρηματική αποτυχία

Η Frigoglass θεωρείτο μέχρι το 2010 μία εταιρεία άμεσα συνδεδεμένη με την Coca Cola και ο βασικός παγκόσμιος εμφιαλωτής της. Όμως μία σειρά κακών κινήσεων δημιούργησε πολύ μεγάλο χρέος το οποίο δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τα οργανικά της αποτελέσματα, την στιγμή που Coca Cola παραχωρούσε μερίδια αγοράς στα αναψυκτικά και έμπαινε σε άλλες αγορές. Η καθαρή θέση μάλιστα μετά το 2015 ήταν σταθερά αρνητική. Τα δάνεια είχαν φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (άνω των 600 εκατ. Ευρώ) και η Frigoglass μπήκε στη διαδικασία αναχρηματοδότησης με ομολογιακό δάνειο.

Ο όμιλος προσπάθησε να πουλήσει διάφορα περιουσιακά στοιχεία (κλάδος υαλουργίας) αλλά δεν τα κατάφεραν και έτσι το πρόβλημα του αυξημένου δανεισμού επιδεινώθηκε.

Το επόμενο business plan του ομίλου έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην απομόχλευση του ομίλου μέσω πώλησης σημαντικών δραστηριότητων. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν η αποχώρηση από αγορές του μεγέθους της Κίνας και των ΗΠΑ, η πώληση εργοστασίων όπως στο Ντουμπάι, αλλά και το κλείσιμο μονάδων όπως στο Σιλιβρί της Τουρκίας και στην Κάτω Αχαΐα, στην Πάτρα και κρατώντας μόνο τις μονάδες στη Νιγηρία, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νότια Αφρική, στη Ρουμανία και στη Ρωσία. Όσοι μικρομέτοχοι είχαν παραμείνει στη μετοχή αρκούνταν να την βλέπουν ως ένα penny stock (πολύ μικρής αξίας) παρά ως ένα blue chips στο οποίο είχαν πιστέψει προηγούμενες δεκαετίες.

Η κρίση στην Ουκρανία για την Coca Cola επηρέασε και την Frigoglass με αποτέλεσμα τα funds ομολογιούχοι να συναντηθούν και στην Αθήνα και στο Λονδίνο με τους παλαιούς βασικούς μετόχους και να απαιτήσουν να αποκτήσουν την εταιρεία εις βάρους έναντι του δανεισμού.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More