fbpx

Φυσικό αέριο: Πλαφόν, πολύ κακό για το τίποτα!

0 1.376

Φανταστείτε τον εαυτό σας να μπαίνει σε ένα κατάστημα που ξέρετε ότι πουλάει σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, να επιλέγετε αυτό που επιθυμείτε και στη συνέχεια να πηγαίνετε στο ταμείο και να ανακοινώνετε στον έμπορο, την τιμή στην οποία θα το… αγοράσετε ή μέχρι ποια τιμή είστε διατεθειμένοι να το αγοράσετε! Ακούγεται σίγουρα παράδοξο, αλλά αυτό είναι που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας το βράδυ της Δευτέρας.

Τα κράτη μπροστά στον κίνδυνο μιας υπερβολικής και αδικαιολόγητης χρηματιστηριακής αύξησης στο Ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου, αποφάσισαν -έστω και μετ΄ εμποδίων- να μπει ένα “πλαφόν” στα 180€ / MWh στο TTF. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η τιμή του αερίου έπεσε στα 107€ και σήμερα (Τρίτη) βρέθηκε ακόμα και στα 100€. Άρα, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί το “πλαφόν” είναι περιορισμένες. Για να ενεργοποιηθεί, τώρα, θα πρέπει για τρεις συνεχόμενες ημέρες η τιμή του TTF να είναι πάνω από το ανώτατο όριο και να “απέχει” 35€ από την τρέχουσα τιμή του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου). Μετά τις 31 Μαρτίου 2023, θα μπορεί να εφαρμοστεί (όχι υποχρεωτικά) κα σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου.

Όσο δύσκολη είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού εφαρμογής του “πλαφόν”, τόσο… εύκολη είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού απενεργοποίησης του! Αν για παράδειγμα η εφαρμογή του επιδρά αρνητικά σε ένα χρηματιστήριο ή αν διαπιστωθεί έλλειψη LNG από την ευρωπαϊκή αγορά, το “πλαφόν” αναστέλλεται. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο LNG και όχι αέριο που διακινείται μέσω αγωγών και η τιμή του LNG διαμορφώνεται ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή του. Το “πλαφόν” των 180€ δεν επηρεάζει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές φυσικού αερίου.

Τότε, γιατί τόση φασαρία; Γιατί τέτοια επιμονή, τόσες Σύνοδοι, τόσο παρασκήνιο, τόση σπουδή και από ελληνικής πλευράς για την επιβολή ενός “πλαφόν” που φαίνεται να μην μας αφορά; Γιατί όλοι έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην ερχόμενη άνοιξη, όταν η Ευρώπη θα θελήσει να γεμίσει και πάλι τις αποθήκες της με φυσικό αέριο. Αν δεν μπουν από σήμερα πολιτικά “λουριά” στους διεθνείς κερδοσκόπους, τότε οι τιμές του αερίου αγωγών θα ξαναβρεθεί πάνω από τα 300€, όπως έγινε τον Αύγουστο και η ζήτηση για το φθηνότερο LNG, θα ανεβάσει και σε αυτό τις τιμές, θέτοντας και ένα ζήτημα επαρκούς και άμεσης κάλυψης της διεθνούς ζήτησης από τους παραγωγούς του. Αν δεν έμπαιναν όρια από τώρα και κανόνες -έστω και κανόνες που ίσως να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν ποτέ- το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτό (στην Ελλάδα για παράδειγμα) θα έκαναν την καθημερινότητα του Έλληνα ακόμα πιο δύσκολη.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι τιμές σε αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα εξελίσσονται με μικρές αυξομειώσεις. Το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί τις οριακές μεταβολές των παρόχων ρεύματος, να στηρίζει τα νοικοκυριά με επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και να παρακολουθεί την πορεία του πετρελαίου κίνησης για πιθανή ενεργοποίηση της -οριζόντιας- επιδότησης στην αντλία.

Η Voice είχε αναδείξει εγκαίρως (βλέπε ΕΔΩ) το έντονο πολιτικό παρασκήνιο και τις πιέσεις που ο “άξονας” Γερμανίας – Ολλανδίας ασκούσε, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα όσων ελέγχουν τη συγκεκριμένη αγορά. Εάν πρόκειται για “πολύ κακό για το τίποτα” ή για μια επιβεβαίωση του θυμόσοφου ελληνικού λαού για την προνοητικότητα των παιδιών του “φρονίμου”, δεν θα αργήσει να φανεί.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More