fbpx

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Φόρους 36 χιλιάδων ευρώ γλιτώνει τον χρόνο

0 337

Φόρο εισοδήματος και ειδική εισφοράς αλληλεγγύης συνολικού ύψους 35.851 ευρώ χαρίζει κάθε χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο golden boy της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και σε κάθε άλλο μεγαλοστέλεχος του ιδιωτικού τομέα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε τα έτη 2019-2021.

Συγκεκριμένα, με τις μειώσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος που νομοθέτησε η κυβέρνηση με το ν. 4646/2019, το όφελος που έχουν κάθε χρόνο όλοι όσοι λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές 360.000 ευρώ, όπως ο συγκεκριμένος κύριος, είναι 4.700 ευρώ. Επιπλέον με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους αμειβόμενους με μισθούς στον ιδιωτικό τομέα όλα τα golden boys που λαμβάνουν ετησίως αποδοχές ύψους 360.000 ευρώ, όπως ο κ. Στάσσης, γλιτώνουν κάθε χρόνο από την πληρωμή άλλων … 31.151 ευρώ! Η συνολική φοροελάφρυνση που έχει συνεπώς το συγκεκριμένο μεγαλοστέλεχος του ιδιωτικού τομέα φθάνει κάθε χρόνο τα 35.851 ευρώ (4.700 ευρώ + 31.151 ευρώ).

Την ίδια ώρα που με τις φορολογικές της «μεταρρυθμίσεις» η κυβέρνηση χαρίζει αυτά τα ποσά στα golden boys του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να χρεώνει χιλιάδες ιατρούς του ΕΣΥ, νοσηλευτές, εργαζομένους στο ΕΚΑΒ, πυροσβέστες, λιμενικούς, αστυνομικούς, πιλότους αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας και λοιπούς στρατιωτικούς με το χαράτσι ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου, εφόσον αμείβονται με περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα ή 12.000 ευρώ το χρόνο υποχρεώνονται να πληρώνουν κάθε χρόνο ποσά εισφοράς που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και τα 2.000 ευρώ ετησίως!

Την άδικη αυτή φορολογική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες εργαζομένους του δημοσίου τομέα που δίνουν τη ζωή για να στηρίξουν το κοινωνικό σύνολο επεσήμανε ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, «…η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες, με τις οποίες ελαφρύνει κυρίως τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το golden boy της εταιρείας ενέργειας, το οποίο πληρώνεται ένα χιλιάρικο την ημέρα. Γι’ αυτόν τον κύριο, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ισχύει για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στο δημόσιο.

Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό ευνοούν τους έχοντες και κατέχοντες. Ταξική επιλογή της κυβέρνησης επίσης αποτελεί η μη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός είναι πολλαπλάσιος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ενώ το αδιανόητο rally της ακρίβειας δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και τους τομείς της αγοράς που επηρεάζονται από την έκρηξη των τιμών, ευνοεί και χρηματοδοτεί γκρίζες ζώνες, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη πολιτικής προοδευτικής αλλαγής.

Κάθε μέρα είτε παραχωρούν φιλέτα του δημοσίου όπως το προηγούμενο διάστημα έγινε με την ΔΕΗ, ή όπως τώρα σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση εταιρειών που έχουν σχέση με το νερό και άλλους τομείς και εμείς πρέπει να δούμε τι αποθεματικό θα παραδώσουν. Θέλουμε να δούμε μετά τις εκλογές, τι θα απομείνει από τα 37 δισεκατομμύρια που παραδώσαμε εμείς, ώστε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα και τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες».

Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε εξάλλου ότι: «Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια μας λένε εδώ και δέκα μέρες ότι εκδίδονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και χθες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Η φράση “πολιτικοί απατεώνες” είναι η πιο ευγενική για να χαρακτηρίσει αυτά που κάνει η κυβέρνηση στην φορολογική πολιτική. Ενώ η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στο οποίο προβλέπονταν μειώσεις 280 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να αποτυπώνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χθες βράδυ κατέθεσε τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για τις μειώσεις και ας περιμένουμε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά προκειμένου να δούμε ποιοι και πόσο θα ωφεληθούν».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More