fbpx

Goldman Sachs: “Βλέπει” υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

0 76

Μολονότι το τελευταίο διάστημα οι αμερικάνικες μετοχές έχουν μειώσει την ψαλίδα της υποαπόδοσής τους σε σύγκριση με την Ευρώπη, η Goldman Sachs θεωρεί πως η ροπή αυτή δε θα συνεχιστεί και ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να σημειώνουν υπεραποδόσεις.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Goldman σε νέα ανάλυσή της, την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε εκ νέου σε μηνιαίο επίπεδο και το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε επίσης. Στη ζώνη του ευρώ, ο σύνθετος flash PMI αυξήθηκε στο 52,3 τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, και οι γερμανικοί δείκτες κλίματος Ifo και ZEW βελτιώθηκαν. Πάντως, σχεδόν όλα τα assets κατέγραψαν απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τις πιο επιθετικές προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Το timing για τις μετοχές εκτός των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, με τις μετοχές των ΗΠΑ να έχουν έτσι ανακάμψει από μια περίοδο σχετικής υποαπόδοσης. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ευρωπαϊκών χωρών (ιδιαίτερα της Ιταλίας) είναι μεταξύ των νικητών των επιδόσεων από τις αρχές του 2023, χάρη στην έκθεσή τους σε μετοχές “αξίας”, σε κυκλικές μετοχές καθώς και στον κλάδο των χρηματοοικονομικών οι οποίες και έχουν ανατιμηθεί χάρη της καλύτερης ευρωπαϊκής προοπτικής ανάπτυξης.

Πιο ειδικά, αναφέρει η Goldman, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έχει υπεραποδώσει του S&P 500 κατά 13% τους τελευταίους 4 μήνες (έκθεμα 2). Η ανατίμηση της Ευρώπης λόγω της bullish στάσης των επενδυτών σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας, ήταν ευρεία και δεν αφορούσε μόνο τις μετοχές αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Εκτός Ευρώπης, η Κίνα και οι Αναδυόμενες Αγορές έχουν μείνει το περισσότερο πίσω σε όρου αποτίμησης, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών, καθώς και της αδυναμίας του ιαπωνικού γεν η οποία και επηρέασε την απόδοση των μετοχών της Ιαπωνίας σε όρους δολαρίου. Ενώ οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν ότι οι ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας των δεικτών μεταποίησης και PMI υπηρεσιών της περιοχής να είναι ισχυρές, η διάβρωση των risk premia αυξάνει τον κίνδυνο απογοητεύσεων.

Κοιτάζοντας πάντως τους νικητές και τους χαμένους του τελευταίου διαστήματος, η Goldman διαπιστώνει ότι οι αμερικάνικες και οι ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν έκθεση στην Κίνα (ιδιαίτερα ο κλάδος των αγαθών πολυτελείας και ο καταναλωτικός) ήταν αυτές που ηγήθηκαν του ράλι και δεν έχουν υποχωρήσει από την κορύφωσή τους στα τέλη Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι ασιατικές μετοχές έχουν μείνει πίσω, χάνοντας τα κέρδη που σημείωσαν στις αρχές του έτους και η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, καθώς η μετάβαση από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας στην ανάκαμψη και την αύξηση των κερδών θα στηρίξει τις κινεζικές μετοχές και η Goldman είναι overweight στον δείκτη KOSPI της Κορέας.

Όπως καταλήγει η Goldman Sachs, αν και τηρεί πιο ουδέτερη στάση στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό της – με ουδέτερη στάση στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, underweight στάση στα κρατικά ομόλογα και overweight στα μετρητά και τα εμπορεύματα -, λόγω της καλύτερης μακροοικονομικής δυναμικής, βλέπει ωστόσο πιθανές διορθώσεις μετά το ισχυρό risk-on ράλι από τις αρχές του έτους.

Πάντως, όπως τονίζει, βλέπει σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τις μετοχές εκτός ΗΠΑ και ειδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι πολύ ελκυστικά trades. Οι στρατηγικοί αναλυτές της αναμένουν ότι οι θετικές καθαρές ροές επενδυτών και η ώθηση για μεταρρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης θα στηρίξουν της ιαπωνικές μετοχές και πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση από τις ΗΠΑ, εμμένοντας σε ότι είχε σημειώσει σε έκθεσή της νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More