Η ακρίβεια στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών

Ανδρέας Μαραθιάς

23 Μαΐου 2024, 1:14 μμ
Share

Διήμερη κοινοβουλευτική μάχη για τη ακρίβεια, η οποία ξεκινά σήμερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτη και θα κορυφωθεί αύριο Παρασκευή με την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό, σημειώνοντας πάντως πως ότι αν δει κανείς τα διαχρονικά στοιχεία της πενταετίας, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό πενταετίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων με ειδική αναφορα στο ελαιόλαδο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα αρκετά παρεμβατικά στην αγορά τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Για τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανά χώρα. Αναφέρθηκε στο αίτημα του προς την Κομισιόν να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση. «Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ρεαλιστικό βεβαίως να περιμένουμε από εκεί κάτι. Η πιο δομική παρέμβαση όμως αφορά στην αύξηση των μισθών», τόνισε.

Από την πλευρά του μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και την ακρίβεια γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση

“Ας έρθει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση έχει κατατεθεί εδώ και πάνω από δύο μήνες τόνισε και επισήμανε “Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Δεν μπορεί να ζητάει από εμάς έλεγχο για το δημοσιονομικό αποτύπωμα όταν η δική του πολιτική αποδεικνύεται πλήρως ασυνεπής με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του. Το κράτος έχει 4 δισ. ευρώ υπερέσοδα κάθε έτος από τους φόρους – συνολικά πάνω από 7 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή πλεόνασμα φόρων. Από την άλλη το 2022, τα δύο διυλιστήρια είχαν υπερκέρδη 3 δισ. Ευρώ”.

“Αυτό δηλαδή ήταν δημοσιονομικά σωστό και σχεδιασμένο;” διερωτήθηκε και πρόσθεσε “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εφαρμόζει την πρότασή μας για το όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος”.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές