fbpx

Η αναγκαστική καταψήφιση μιας ουσιαστικής πρότασης δυσπιστίας

0 230

Του Γεώργιου Φαράντου*
Το σκάνδαλο της χρησιμοποίησης του παράνομου λογισμικού Predator και της ευρείας χρησιμοποίησης του από την Κυβέρνηση, προκάλεσε έντονη συζήτηση και αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας. Διότι αποδείχτηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο η καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων περί της ασφάλειας των επικοινωνιών, η περιφρόνηση και η απαγόρευση των δράσεων της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής. 

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, καταψηφίστηκε οριακά από τους Βουλευτές της Κυβέρνησης, πολλοί από τους οποίους τάσσονται όμως εναντίον των υποκλοπών. Η αδιανόητη κίνηση στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής επιχειρώντας να λογοκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα κατά την τοποθέτηση του, καταδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη σχολίασε με καυστικό τρόπο χαρακτηρίζοντας την ως την πιο αδύναμη ομιλία Πρωθυπουργού οποιασδήποτε χώρας και στιγμής. Στην ομιλία αυτή ο κ. Μητσοτάκης  επιχείρησε να αμφισβητήσει την έρευνα της ΑΔΑΕ, που απέδειξε την παρακολούθηση από την ΕΥΠ πέντε στελεχών του στρατεύματος και του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού αλλά επίσης προσπάθησε να υπεκφύγει, απευθυνόμενος σε έντονο ύφος προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ρωτώντας τον εάν το έγγραφο της ΑΔΑΕ περιείχε τα ονόματα των υπό παρακολούθηση προσώπων.

Ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργώντας και χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ προέβη σε παράνομες παρακολουθήσεις : το γεγονός συνέβη από την κρατική πλευρά, όπως φαίνεται από τα έγγραφα και τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής που είναι εντεταλμένη για την υπόθεση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Οπωσδήποτε το κύρος της ΑΔΑΕ και του Προέδρου της πρέπει να προστατευτούν. Διότι η Ανεξάρτητη Αρχή είναι επιφορτισμένη με την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και στην αποστολή της οποίας συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου. Ακόμη, είναι νομοθετημένο ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ και οι πράξεις που εκδίδουν δεν υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας αλλά ούτε και σκοπιμότητας  από την Κυβέρνηση.

Η υπόθεση της ενδεχόμενης συγκαλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις. Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για διευκρινίσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό που συμβαίνει αντίθετα είναι ότι υπάρχει κάλυψη, μπλοκάρισμα και σβήσιμο ψηφιακών ιχνών. Τονίζει επίσης τα  ερωτηματικά που προκαλεί η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επιμονή του να επικαλείται πλήρη άγνοια, ενώ από το πρώτο διάστημα της της παραμονής του στην εξουσία είχε φροντίσει να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχο του την ΕΥΠ.

Ενώ στην εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη;” οι συνταγματολόγοι ομόθυμα καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την εξόφθαλμη προσπάθειά της να το συγκαλύψει κάνει κακό στη Δημοκρατία, θέτοντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα σε μια πορεία εκτός των βασικών αρχών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση του σκανδάλου και της πρωτοφανούς επιχειρούμενης συγκάλυψης του καταδεικνύει τη δυστοπική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πολιτικά γεγονότα και η κοινωνία. Η πολιτική που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατόν.

*Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας, διδάσκων του Τμήματος
Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More