Η Google “μπαίνει” δυναμικά στην Τουρκία – Συμμαχία με την Turkcell για το πρώτο hyperscale data center

Αίθουσα Σύνταξης

12 Νοεμβρίου 2025, 4:44 μμ
Share

Η Google Cloud της Alphabet Inc. ενισχύει τη θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράφοντας στρατηγική συνεργασία με την Turkcell, τον μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, για την κατασκευή του πρώτου hyperscale data center της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον τριών συστοιχιών δικτύων (network clusters) έως το 2029, με την Turkcell να λειτουργεί τόσο ως πάροχος υποδομών, όσο και ως μεταπωλητής υπηρεσιών Google Cloud. Η τουρκική αγορά cloud, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,2 δισ. δολάρια ως το τέλος της δεκαετίας, αναπτύσσεται με ρυθμό 20% ετησίως.

Σύμφωνα με τον CEO της Turkcell, Αλί Ταχά Κοτς, η συνεργασία «θα καταστήσει την Τουρκία περιφερειακό κέντρο cloud και τεχνητής νοημοσύνης». Η εταιρεία θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια έως το 2032, με στόχο να υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητα των data centers της και να εξαπλασιάσει τα έσοδα της από υπηρεσίες cloud.

Το νέο data center θα αποτελέσει βασική υποδομή για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ενισχύοντας την τεχνολογική της αυτονομία και τη γεωοικονομική της επιρροή στην περιοχή.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές