Γράφει η Ηρώ Τσαρμποπούλου-Φωκιανού
Η λέξη sumud, που σημαίνει επιμονή, καρτερικότητα, σταθερότητα, έχει κυριαρχήσει στον δημόσιο λόγο τα τελευταία δύο χρόνια που εκτυλίσσεται η Γενοκτονία στη Γάζα. Στην αραβική παράδοση, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η ιδέα του sumud έχει τις ρίζες της στο 10ο αιώνα, ενώ στο σήμερα έχει χαρακτηρίσει τόσο το πνεύμα επιβίωσης του λαού της Παλαιστίνης όσο και τα κύματα αλληλεγγύης όπως το Global Sumud Flotilla.
Για την Greenpeace οι έννοιες αυτές δεν είναι ούτε άγνωστες ούτε νέες. Από την ίδρυσή της, η Greenpeace έχει πάντα σταθεί στο πλευρό της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τον πόλεμο και καταδεικνύοντας τις συνδέσεις μεταξύ πολέμων, ορυκτών καυσίμων και συμφερόντων – από τον Πόλεμο του Κόλπου (1990-1991) στον Πόλεμο Ιράν – Ιράκ (1980-1988), από τον πόλεμο στο Σουδάν (1983-2005) στο σήμερα.
Για τη Γάζα, η οργάνωση έχει εδώ και καιρό καταδικάσει τις πρακτικές Γενοκτονίας και οικοκτονίας, και έχει καταγράψει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον, στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, ενώ έχει δημοσιεύσει τα αιτήματά της σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Τώρα, με το εμβληματικό πλοίο «Arctic Sunrise», που έχει υπάρξει στην πρώτη γραμμή των εκστρατειών ταξιδεύοντας από την Αρκτική ως την Ανταρκτική, η Greenpeace θα ενώσει δυνάμεις με το Global Sumud Flotilla, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Παλαιστινίων, πλέοντας προς τη Γάζα για να αμφισβητήσει τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η οργάνωση θα παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή ναυτική υποστήριξη, ώστε τα πλοία του στόλου να διασχίσουν τη Μεσόγειο μέχρι και τα τελευταία 200 ναυτικά μίλια πριν από τις ακτές της Γάζας.
Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία πολιτών για απαίτηση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι σε σύμπνοια με την ιστορία της Greenpeace. Το 1971, μια μικρή ομάδα ακτιβιστών έπλευσε προς το νησί Αμτσίτκα στα ανοικτά της Αλάσκας για να προσπαθήσει να εμποδίσει μια δοκιμή πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Εκεί ξεκινά η ιστορία της Greenpeace, με τη λογική της κατάθεσης μαρτυρίας -bearing witness- στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στον πόλεμο, της ενεργοποίησης πολιτών, της αντίστασης και διεκδίκησης για έναν κόσμο πράσινο και ειρηνικό.
Δεν υπάρχει περιβαλλοντική δικαιοσύνη χωρίς ειρήνη. Ως τότε η Greenpeace παραμένει πάντοτε στο πλευρό των ανθρώπων, της φύσης, των ζώων.
*Υπεύθυνη εκστρατείας για τους ωκεανούς, ελληνικό γραφείο Greenpeace, 6984617028, [email protected]




































