Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις χώρες που θα λάβουν στήριξη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό αλληλεγγύης της ΕΕ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονη μεταναστευτική πίεση και θα ενισχυθούν οικονομικά και υλικοτεχνικά από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Από το 2026, το Ταμείο Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτεί τη δίκαιη κατανομή του βάρους της μετανάστευσης, δίνοντας στις χώρες με υψηλές ροές πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Μάγνκους Μπρούνερ, «η ΕΕ προχωρά παράλληλα σε στήριξη και δίκαιη μεταχείριση των κρατών που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος».
Τα κριτήρια υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τη συνεχή αύξηση αφίξεων, τα κορεσμένα συστήματα υποδοχής και τις πιέσεις από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως εργαλείο.
Οι διαπραγματεύσεις για τη μετατροπή της πρότασης σε δεσμευτικό κανονισμό αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να δεχθούν αιτούντες άσυλο, είτε να συνεισφέρουν οικονομικά στο κοινό ταμείο.




































