Η Moody’s λέει την αλήθεια για τις τράπεζες

Δημήτρης Δοντάς

7 Μαρτίου 2024, 8:00 πμ
Share

Εν τέλει, την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη χώρα την μαθαίνουμε από τους… έξω. Εντός των συνόρων, κάποιοι συντηρούν μία ειδυλλιακή εικόνα, σε σημείο τέτοιοι που κάποιοι, οι οποίοι ακόμη έχουμε το μυαλό μέσα στο κεφάλι μας, να… τσιμπιόμαστε γιατί νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε όνειρο.

Προς τι αυτός ο πρόλογος;

Μα εξ αιτίας της Moody’s.

Η οποία, τι είπε χτες;

Ότι η κερδοφορία την οποία εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες δεν έχει να κάνει με τον κύκλο εργασιών τους, ούτε με την ανάπτυξη, αλλά με τη συντήρηση των υψηλών επιτοκίων. Και, φυσικά, την τεράστια ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων. Τα τελευταία είναι στο 0,53% ενώ αυτά των χορηγήσεων είναι τοκογλυφικά. Από 7,8% έως 8,5% το επιτόκιο για τα στεγαστικά, κοντά στα 10% για τα καταναλωτικά –τα οποία έχουν μειωθεί στο ελάχιστο- και μεταξύ 18% και 19% για τις πιστωτικές κάρτες.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν αποδεικνύεται ότι τα αυξημένα έσοδα των τραπεζών δεν έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, αλλά με τα επιτόκια. Όπως επίσης και με την κατάργηση των φυσικών καταστημάτων που μειώνουν το λειτουργικό κόστος, μακροπρόθεσμα όμως οι κινήσεις αυτές μπορεί ν’ αποδειχθούν λανθασμένες.

Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι τι μέλλει γενέσθαι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Τότε, λοιπόν, οι τράπεζες θα αναγκασθούν εκ των πραγμάτων ν’ ακολουθήσουν με αποτέλεσμα τα κέρδη τους να συρρικνωθούν ενώ δεν θα μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές