ΙΟΒΕ: Το 65% των νοικοκυριών μόλις τα βγάζει πέρα

Αίθουσα Σύνταξης

4 Οκτωβρίου 2025, 8:33 πμ
Share

Τα στοιχεία της έκθεσης είναι αποκαλυπτικά, αφού αυξήθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Συγχρόνως, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε. και μάλιστα με διαφορά από τους επόμενους

Γράφει ο Νίκος Ζάβρας

Όλα τα στοιχεία αναιρούν το αφήγημα του Μαξίμου πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τα οικονομικά των νοικοκυριών, τα οποία μαστίζονται από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.

Ενδεικτική είναι η νέα έκθεση του ΙΟΒΕ με τα Αποτελέσματα Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Σεπτέμβριο που καταγράφει την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και την Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία της έκθεσης είναι αποκαλυπτικά, αφού αυξήθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Συγχρόνως, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε. και μάλιστα με διαφορά από τους επόμενους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα (αν και ενισχύθηκε ήπια τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -45,6 μονάδες, έναντι -47,6 μονάδες τον Ιούλιο) έχει διψήφια διαφορά από τον δείκτη στις χώρες που ακολουθούν, όπως η Εσθονία -34,4 μονάδες και η Ουγγαρία -24,8 μονάδες. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,3 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -14,9 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Η αρνητική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει ουσιαστικά την απαισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Την ίδια ώρα αυξήθηκε περαιτέρω το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 65% από 59% τον προηγούμενο μήνα, ενώ 9% από 12% είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Επίσης, ενισχύθηκαν και επιβεβαιώθηκαν οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τούς προηγούμενους 12 μήνες στις -49,9 μονάδες από -49,3 μονάδες τον Αύγουστο. Το 66% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -11,1 και -11,0 μονάδες αντίστοιχα.

Στο ερώτημα για τον βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 58,1% έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφτεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 58,5% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τούς προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο στις -39,8 μονάδες από -45,2 μονάδες τον Αύγουστο. Το 54% από 59% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -4,7 και -4,6 μονάδες αντίστοιχα.

Πηγή: Καθημερινή One Voice

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

9:04 πμ

Κρίσιμες ώρες για 3χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Ζεφύρι

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές