Αυξημένες κατά 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν έφτασαν τα $319 δισ. Πώς επιδρούν οι απότομες πτώσεις στις τιμές. Τι δείχνει η ιστορία.
Οι αμερικανικές εταιρείες σπεύδουν να επαναγοράσουν μεγάλους όγκους μετοχών για να επωφεληθούν από την πρόσφατη αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς.
H κίνηση αυτή έχει και ως στόχο να καθησυχάσουν τους επενδυτές καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, στη σκιά της ανάφλεξης του πληθωρισμού που οδηγεί όπως δείχνουν τα πράγματα σε επιταχυνόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Fed.
Ένα ρεκόρ 319 δισ. δολ. σε νέες επαναγορές μετοχών έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός εισηγμένων που χρησιμοποιούν «επιταχυνόμενες» συμφωνίες για να αγοράσουν μεγάλους όγκους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οι τιμές των μετοχών τους πέφτουν, σύμφωνα με τους Financial Times.
Την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο είχαν γίνει επαναγορές μετοχών ύψους 267 δισ. δολ. Σημαίνει ότι φέτος είναι αυξημένες κοντά 20%.
Ακόμη και πρόσφατα εισηγμένες εταιρείες, που παραδοσιακά ξοδεύουν μετρητά για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των εταιρειών τους, αντί να επιστρέψουν το πλεόνασμα στους μετόχους, έχουν ενταχθεί στην τάση αφού οι απότομες πτώσεις στις τιμές των μετοχών κάνουν τις επαναγορές πιο ελκυστικές.
Αλλωστε είναι κοινή πρακτική τις τελευταίες δεκαετίες ένα μεγάλο ποσό ρευστότητας να πηγαίνει για επαναγορές μετοχών αντί να διοχετεύεται σε πραγματικές εταιρικές επενδύσεις, με στόχο τη στήριξη των τιμών των μετοχών, οδηγώντας αρκετές φορές σε κερδοσκοπική μανία.


































