Ισραηλινές επιχειρήσεις με φόντο διεθνείς πιέσεις και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Αίθουσα Σύνταξης

28 Αυγούστου 2025, 9:45 πμ
Share

Το Ισραήλ συνέχισε χθες Τετάρτη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από την πόλη της Γάζας, αδιαφορώντας για τη διεθνή πίεση που ζητά τον τερματισμό της επίθεσης, ενώ απέρριψε εκ νέου την κήρυξη λιμού από τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «εντελώς κατασκευασμένη».

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε στον Λευκό Οίκο σύσκεψη πολιτικού χαρακτήρα για την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τις συζητήσεις. Μεταξύ των συμμετεχόντων φέρεται να ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Η πολιτική προστασία στη Γάζα έκανε λόγο για τουλάχιστον 38 νεκρούς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα σε μια ημέρα, την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί για εκτεταμένο λιμό. Ο ισραηλινός στρατός, που ελέγχει περίπου το 75% του θύλακα, ανακοίνωσε πως επιχειρεί στην περιφέρεια της πόλης με στόχο την καταστροφή «τρομοκρατικών υποδομών», προειδοποιώντας ότι θα είναι αναπόφευκτη η απομάκρυνση των κατοίκων από το κέντρο της Γάζας.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, με τον ΟΗΕ να έχει κηρύξει επίσημα λιμό και διεθνείς οργανώσεις να μιλούν για ελλείψεις τροφίμων και εκτεταμένο υποσιτισμό, κυρίως σε παιδιά. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απορρίπτει τον χαρακτηρισμό αυτό και ζητεί την ανάκληση της σχετικής έκθεσης.

Η πολιορκημένη Γάζα μετρά μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστινίους, κυρίως αμάχους, ενώ εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί κατ’ επανάληψη. Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή κοινωνία πιέζει την κυβέρνηση Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές