fbpx

Ιταλία: Ακόμα 14,3 δισ. για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

0 86

Η Ιταλία πρόκειται να εγκρίνει μέσα στη με΄ρα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου για να βοηθήσει στη θωράκιση των επιχειρήσεων και των οικογενειών από την άνοδο του κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρόγραμμα, μία από τις τελευταίες σημαντικές πράξεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου μήνα, έρχεται να προστεθεί στα περίπου 33 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί από τον Ιανουάριο για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το υψηλότατο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και βενζίνης.

Ένα σχέδιο διατάγματος που είδε το Reuters έδειξε ότι η Ρώμη σχεδίαζε να παρατείνει έως το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα υφιστάμενα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, καθώς και στη μείωση των λεγόμενων εισφορών “κόστους συστήματος”.

Οι εισφορές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που κυμαίνονται από επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας έως τον πυρηνικό παροπλισμό, αντιπροσώπευαν συνήθως περισσότερο από το 20% των ιταλικών λογαριασμών ενέργειας πριν η κυβέρνηση αρχίσει να δρα.

Μεταξύ μιας σειράς μέτρων, η κυβέρνηση θα επεκτείνει το επίδομα των 200 ευρώ που καταβλήθηκε τον Ιούλιο στους Ιταλούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε εργαζόμενους που δεν το λάμβαναν προηγουμένως.

Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 21 Αυγούστου πρόκειται να παραταθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Ρώμη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εμποδίσει τις ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το σχέδιο.

Με τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν καλύτερα από τις προβλέψεις, η χρηματοδότηση της δέσμης μέτρων δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του στόχου για το δημόσιο έλλειμμα, τον οποίο η Ρώμη επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα στο 5,6% της εθνικής παραγωγής φέτος.

Περίπου 1,6 δισ. ευρώ θα πάνε για τη μείωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους της λεγόμενης φορολογικής σφήνας, της διαφοράς μεταξύ του μισθού που καταβάλλει ένας εργοδότης και αυτού που παίρνει στο σπίτι του ένας εργαζόμενος, με το όφελος να πηγαίνει σε εργαζόμενους με ετήσιο εισόδημα αξίας μικρότερης των 35.000 ευρώ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε ότι το 2021 ο μέσος άγαμος εργαζόμενος στην Ιταλία έχανε το 46,5% του ακαθάριστου μισθού του σε φόρους και κοινωνικές εισφορές, το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό από μια ομάδα 38 προηγμένων χωρών.

Για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση θα επισπεύσει για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 την αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά 2% που είχε προγραμματιστεί για το 2023, με κόστος για τα κρατικά ταμεία περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More