K. Μητσοτάκης: Φταίει το λάδι για τον πληθωρισμό και νέα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία

Ανδρέας Μαραθιάς

22 Μαΐου 2024, 1:35 μμ
Share

Μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Σοβαρευτείτε, σταματήστε τα μικροπολιτικά παιχνιδάκια, αν θέλετε να έχετε ευρωπαϊκή προοπτική”.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ανέφερε ότι δεν θα κυρώσει τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτό “είναι ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο για τη χώρα μας” και απευθυνόμενος στην ηγεσία της γειτονικής χώρας είπε χαρακτηριστικά: «Σοβαρευτείτε και σταματήστε τα μικροκομματικά παιχνίδια, οδηγείστε σε διεθνή απομόνωση».

“Δεν είπα ποτέ ότι θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών” επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας “ήμουν πολύ καθαρός από την αρχή, ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί η Συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί”. Όσο για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ασυνάρτητο τον λόγο του κυρίου Κασσελάκη ενώ υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει “μια απολιτίκ lifystyle πολιτική”.

Σχετικά με την πρόταση του προς την Κομισιόν να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού υποστήριξε ότι η χώρα δεν αντέχει δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ, δήλωσε “Το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί τον κόσμο είναι η ακρίβεια και δεν μπορείς να διαψεύσεις μία πραγματικότητα” και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που αυξάνουν σημαντικά τον πληθωρισμό.

“Αν δει κανείς τα στοιχεία πληθωρισμού πενταετίας η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο. Αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν κάτω από 2% ανέφερε και εκτίμησε ότι η χώρα δεν είναι ακριβότερη από την υπόλοιπη Ευρώπης, ενώ σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν αντέχουν μια τέτοια απόφαση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πήρε σημαντικές αποφάσεις για την αύξηση των εισοδημάτων, σημειώνοντας “πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είναι στο κατώτατο μισθό. Στον τουρισμό οι μισθοί είναι σημαντικά πιο υψηλοί”.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι είναι παράλογη η επίκληση από την αντιπολίτευση του 41% που πήρε το κόμμα του στις εκλογές ως κάτι αρνητικό. “Δεν έδειξε ποτέ έπαρση, είμαι πάντα με σκυμμένο το κεφάλι, κάνω αυτοκριτική”, υπογράμμισε και στρέφοντας τα πυρά του εκ νέου κατά της αντιπολίτευσης είπε ότι “είναι πρόβλημα το να κάνουμε τα τρολ επίσημη πολιτική γραμμή”.

Αναφερόμενος τέλος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι η προσέγγιση των τελευταίων ετών δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία. “Πρέπει να δούμε ότι δεν έχουμε πλέον παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουμε τη θετική εξέλιξη με τη βίζα στα νησιά, υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή στάσης” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. “Δεν βλέπουμε κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής, αν τη βλέπαμε θα υπήρχε αντίδραση. Και στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που λες και θρέφονται από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Για τα θαλάσσια πάρκα η θέση μας είναι σαφής. Δεν ξέρω αν περίμενα αντίδραση αλλά δεν αφορά το θέμα αυτό την Τουρκία. Δεν είναι θέμα που μπαίνει στη συζήτηση” τόνισε

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές