Με διαφορετικό χειρισμό, η είδηση θα σκορπούσε ενθουσιασμό στο επενδυτικό κοινό. Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, η Forthnet υπό τον κ. Πάνο Παπαδόπουλο, φρόντισε να… θάψει το deal στα ρηχά νερά της καλοκαιρινής ραστώνης. Γιατί άραγε;
Μετά την έγκριση του σχεδίου αναχρηματοδότησης του δανεισμού της Forthnet από τις τράπεζες, που προσεγγίζει τα 325 εκατ. ευρώ, η είδηση της έλευσης του Άραβα τραπεζίτη, Αμπντουλαζίζ αλ Γκουραΐρ, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς και διθυραμβικές εκδηλώσεις. Κι όμως, ανακοινώθηκε παραμονές Δεκαπενταύγουστου, ενώ η δαιδαλώδης διαδικασία της, που περνά από Μάλτα και… Τυνησία, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ο Άραβας που βρίσκεται ανάμεσα στους 300 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στη λίστα του Forbes, απέκτησε το 20,64% της εταιρείεας, μέσω της Μassar Investments LLC που ελέγχεται από την οικογένεια του Αλ Γκουραΐρ, έναντι 1 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές που έφερε η συμφωνία του βασικού μετόχου της εισηγμένης, της Emirates International Telecommunications Limited (EIT) από τα Εμιράτα, για πώληση της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών GO στην Tunisie Telecom (ΤΤ), φέρνει τον Άραβα σε θέση ισχύος. Επιπλέον, η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go, επίσης αραβικών συμφερόντων, εξαγόρασε το 1,97% της Forthnet από την EITL.
Προκλήσεις και προβλήματα
Είναι γνωστό πως η Forthnet αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις και προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, έχει μπροστά της την έκδοση του νέου Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) ύψους 100 εκατ. ευρώ και την αγωνία για το πως θα το καλύψει, ενώ όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είχε ανακοινώσει επισήμως ότι είχε αναστείλει την κάλυψη των παλαιότερων υποχρεώσεών της. Γι’ αυτό και το γεγονός της έλευσης ενός ισχυρού επιχειρηματία, όπως ο Άραβας, θα έπρεπε να συνοδευτεί με τον ανάλογο ντόρο, αλλά και την ανάλογη ώθηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Ακόμη κι αυτό «θάφτηκε» μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, ενώ τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά εάν οι ανακοινώσεις γίνονταν τον Ιούλιο ή έστω τον Σεπτέμβριο.
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, σημείωναν με νόημα ότι και η προηγούμενη έλευση Αράβων από τα Εμιράτα πολύ λίγο επηρέασε την πορεία της εισηγμένης, με αποτέλεσμα τα τεράστια προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Όσο για τις νέες επενδύσεις; Μένει να το αποδείξει ο νέος μεγαλομέτοχος με πράξεις και ‘όχι με «αιωρούμενες» προσδοκίες.
Η υπόθεση της Forthnet και των νέων μετόχων παραμένει μπερδεμένη. Και σε αυτό συντείνουν ο τρόπος ανακοίνωσης των αλλαγών στη μετοχική σύνθεση, αλλά και οι χειρισμοί της ίδιας της εταιρείας, υπό τη διοίκηση του κ. Πάνου Παπαδόπουλου.



































