Αίτημα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με την κατηγορία περί εγκλήματος πολέμου διατυπώνεται με αφορμή τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν τη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη, στη διάρκεια της πρόσφατης ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Οι στοχευμένες επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε εγκαταστάσεις κράτησης χαρακτηρίζονται ως σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς φέρονται να οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες αμάχων και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές του σωφρονιστικού καταστήματος.
Η επιδρομή στη φυλακή, όπου κρατούνταν πλήθος ατόμων —ανάμεσά τους κρατούμενοι, συγγενείς και προσωπικό— προκάλεσε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον θάνατο τουλάχιστον 79 ανθρώπων. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραδέχθηκαν την ευθύνη για το πλήγμα, το οποίο σημειώθηκε στις 23 Ιουνίου.
Η εν λόγω φυλακή, στην οποία υπολογίζεται πως κρατούνταν από 1.500 έως 2.000 άτομα κατά την επίθεση, χρησιμοποιείται κυρίως για την κράτηση πολιτικών κρατουμένων, ακτιβιστών, ξένων υπηκόων και ατόμων με διπλή υπηκοότητα. Ανάμεσα σε όσους βρίσκονταν έγκλειστοι ήταν και δύο Γάλλοι πολίτες – μια καθηγήτρια και ο σύντροφός της – οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση από το 2022. Σύμφωνα με συγγενικά τους πρόσωπα, δεν τραυματίστηκαν, αλλά μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.
Σε βάρος τους φέρεται να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες που ενδέχεται να επιφέρουν τη θανατική ποινή, μεταξύ των οποίων η κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης, η συνωμοσία για ανατροπή του καθεστώτος και η συμμετοχή σε υπονομευτικές ενέργειες.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που καταγγέλλουν τη χρήση ξένων κρατουμένων από την Ισλαμική Δημοκρατία ως μέσο πολιτικής πίεσης και τους χαρακτηρίζουν ως «κρατικά ομήρους».
Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google#Tags
Ιράν - Ισραήλ - Τεχεράνη - φυλακή Εβίν




































