Καζακστάν: Εξαγωγή πετρελαίου μέσω Αζερμπαϊτζάν

Αίθουσα Σύνταξης

12 Αυγούστου 2022, 2:46 μμ
Share

Το Καζακστάν αναμένεται να αρχίσει να πωλεί μέρος της παραγωγής αργού πετρελαίου του διά μέσου του μεγαλύτερου πετρελαϊκού αγωγού του Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβριο, καθώς η χώρα της Κεντρικής Ασίας ψάχνει εναλλακτικές στις εξαγωγές μέσω Ρωσίας, αφού η τελευταία έχει απειλήσει να κλείσει τους αγωγούς της για το καζακικό αργό, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Reuters.

Ρωσία, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν αποτελούσαν για δεκαετίες ομόσπονδες δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πετρέλαιο του Καζακστάν αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1% της παγκόσμιας παραγωγής, σε περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Για 20 χρόνια, το καζακικό πετρέλαιο μεταφέρεται κυρίως μέσω του αγωγού CPC προς το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίισκ στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του οποίου “βγαίνει” στην παγκόσμια αγορά.

Τον Ιούλιο, ρωσικό δικαστήριο απείλησε να κλείσει τον CPC, οδηγώντας την κυβέρνηση του Καζακστάν να προχωρήσει σε συμβόλαια με άλλες δομές ως προληπτική λύση.

Καμία από τις εναλλακτικές δεν είναι τόσο πρακτικά εύκολη όσο η χρήση του CPC, γεγονός που απειλεί με νέες αναταράξεις τις διεθνείς αγορές.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το αργό “χτύπησε” υψηλά 14 ετών, διατηρώντας τιμή άνω των 100 δολ. το βαρέλι μεσοσταθμικά ακόμη και τον Ιούλιο.

Πηγή με άμεση γνώση του θέματος ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν Kazmunaigaz (KMG), έχει ήδη ανοίξει συζητήσεις με τον εμπορικό βραχίονα της αζερικής κρατικής SOCAR προκειμένου η τελευταία να επιτρέψει τη διέλευση 1,5 εκατ. τόνων καζακικού αργού ετησίως προκειμένου να πωλούνται μεταφερόμενα διά μέσου Αζερμπαϊτζάν στο τουρκικό μεσογειακό λιμάνι του Τσεϊχάν.

Η ποσότητα αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερα από 30.000 βαρέλια ημερησίως, αμελητέα ποσότητα σε σχέση με τα 1,3 – 1,4 εκατ. βαρέλια που διακινούνται μέσω του CPC.

Το συμβόλαιο Καζακστάν – Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου και οι ροές θα ξεκινήσουν περίπου έναν μήνα αργότερα.

Άλλοι 3,5 εκατ. τόνοι καζακικού πετρελαίου τον χρόνο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να ρέουν μέσα στο 2023 μέσω του αζερικού αγωγού προς το λιμάνι Σούπσα της Γεωργίας, σύμφωνα με δύο πηγές.

Συνδυαστικά, οι ροές αυτές αντιστοιχούν στο 8% των ροών μέσω του CPC. Τόσο η KMG όσο και η SOCAR αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Μέσω Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν ευελπιστεί να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί το ρωσικό έδαφος.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

12:31 μμ

Σκέψεις αποχώρησης των Γκλέιζερ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

12:26 μμ

Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. με τράπεζες και blue chips

12:12 μμ

Επιχείρηση διάσωσης για 34 μετανάστες νότια της Κρήτης

12:05 μμ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές