Το κόστος των ζημιών από πλημμύρες σε ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο αυξάνεται δραστικά τροφοσδοτούμενο από την ανάπτυξη των πόλεων και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re .

Η Swiss Re αναφέρει ότι από το 1991 έως το 2000, οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες από τις πλημμύρες ήταν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Την επόμενη δεκαετία, οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες από πλημμύρες ήταν 40 δισεκατομμύρια δολάρια και από το 2011 έως το 2020, οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες από πλημμύρες ήταν 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο το πρώτο έτος της νέας δεκαετίας, το 2021, οι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Swiss Re.

Σημαντικές απώλειες

Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των συνολικών απωλειών από τις πλημμύρες. Κατά τη δεκαετία από το 2011 έως το 2020, το 82% των παγκόσμιων οικονομικών απωλειών από τις πλημμύρες ήταν ανασφάλιστες, σύμφωνα με την Swiss Re.

Η αύξηση του πληθυσμού, η ανάπτυξη των πόλεων και η αυξανόμενη ένταση των πλημμυρών λόγω της κλιματικής αλλαγής ευθύνονται για την αύξηση των ζημιών που προκαλούνται από τις πλημμύρες.

«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα υψηλής έντασης, έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών μικρής διάρκειας που σχετίζονται με τροπικούς κυκλώνες», ανέφερε η έκθεση της Swiss Re.

«Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική αγορά ασφάλισης πλημμύρας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην καλύπτονται από πλημμύρες και η πλειονότητα όσων επηρεάζονται από αυτά τα γεγονότα είναι ανασφάλιστοι», ανέφερε στο CNBC ο Keith Ο Wolfe, πρόεδρος του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων της Swiss Re στις ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος πλημμύρας βρίσκεται σε πολύ περισσότερα μέρη από ό,τι σας λέει η εταιρεία στεγαστικών δανείων σας» υπογράμμισε ο Wolfe.

Για τον ασφαλιστικό κλάδο, η ικανότητα για σωστή ασφάλιση ακινήτων για κίνδυνο πλημμύρας βελτιώνεται λόγω καλύτερης ημερομηνίας και πιο λεπτομερούς χαρτογράφησης κινδύνου, δήλωσε η Swiss Re. Δεν είναι ακόμα τέλειο, όμως. Η ακρίβεια για τη μέτρηση του κινδύνου πλημμύρας έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να «παραμένει περιορισμένη», ανέφερε η έκθεση.