Koρονοϊός: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα

0 5

Η μάσκα μπαίνει ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητά μας, καθώς από σήμερα η λίστα με τους χώρους όπου είναι υποχρεωτική λόγω κορωνοϊού, μεγάλωσε.

Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν περισσότεροι χώροι όπου απαιτείται μάσκα τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το κοινό.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως από σήμερα, Τετάρτη, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στα εξής μέρη:

καταστήματα λιανικής
γραφεία και υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες)
ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα
δημοτικά καταστήματα
καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ),
κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

ΜΜΜ

ταξί για επιβάτες και οδηγούς
σούπερ μάρκετ,
ασανσέρ,
καταστήματα εστίασης (για εργαζόμενους)

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του μέτρου συνοδεύεται στο εξής με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

Η σωστή χρήση της μάσκας

Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.
Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά.
Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.
Απορρίψτε την μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.
Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.
Τι ισχύει για τις εκκλησίες
Εκτός λίστας είναι προς το παρόν οι εκκλησίες, κάτι που δεν αποκλείεται, όμως, να αλλάξει εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Τι θα γίνει με τα πανηγύρια

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά επιτέλους ας καταλάβουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για τα πανηγύρια θα ληφθούν στο τέλους του μήνα, αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου και είπα και την προηγούμενη φορά ότι προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τα αναστείλουμε, να απομακρυνθούμε λίγο από τα πανηγύρια, στα οποία όλοι θα θέλαμε να συμμετέχουμε, σε όλους μας δημιουργούν αναμνήσεις, όμως είναι η ώρα που ο καθένας μας πρέπει να κάνει μικρές ή μεγάλες θυσίες. Και δεν είναι μόνο τα πανηγύρια να μην γίνουν, είναι και να αποφύγει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει σε ανάλογες συναθροίσεις ή άσκοπες συνωστισμού,. Άρα είναι θέμα και συλλογικής και ατομικής ευθύνης», κατέληξε.

«Ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party»

Την αναγκαιότητα να αποτραπούν οι δημόσιες μαζικές συναθροίσεις για να έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, έχει τονίσει από την πλευρά του ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας πως πρέπει να απαγορευτούν οι εκδηλώσεις, όπως αθλητικοί αγώνες, πανηγύρια και beach party.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More