Κτήμα Λαζαρίδη: «Βουτιά» στον τζίρο και τα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2020

0 8

Καθοριστική ήταν η επίδραση του κορονοιού κατά το α’ εξάμηνο της χρονιάς για την εισηγμένη, καθώς εμφάνισε ελαττωμένο κύκλο εργασιών, τόσο στον όμιλο όσο και στην εταιρία.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος και η εταιρία Κτήμα Λαζαρίδη παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 πτώση κύκλου εργασιών 14,8% και 15,3% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρία, η πτώση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην εμφάνιση του κορωνοϊού, καθώς η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που επιβλήθηκε τους πρώτους μήνες του 2020 και η μειωμένη τουριστική κίνηση τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Ιούνιο, είχαν άμεση επίδραση στην κατανάλωση οίνου και τσίπουρου.

Παρόλαυτα, όπως τονίζεται από στελέχη της εισηγμένης, τόσο η εταιρία, όσο και ο όμιλος κατάφεραν να καλύψουν μέρος των απωλειών αυτών τους καλοκαιρινούς μήνες και να περιορίσουν την πτώση του τζίρου του εξαμήνου.

Ευνόητο, εξάλλου, είναι ότι λόγω του μειωμένου κύκλου εργασιών, τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν πτώση το εξάμηνο, πτώση που οφείλεται στο σύνολο της στην εμφάνιση του κορονοϊού.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, για τα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης δεν μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν.

Πάντως, σχετικά με την επίδραση του κορωνοϊού στα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη της εισηγμενης, αναφέρεται ότι η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η επιβολή εκ νέου αυστηρών περιοριστικών μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των πωλήσεων του τελευταίου τριμήνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφή εικόνα για το μέγεθος της επίδρασης αυτής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη διοίκηση, ούτε ο όμιλος ούτε η εταιρία αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη ή επαπειλούμενη περίπτωση διακοπής δραστηριότητας (going concern).

Υπενθυμίζεται ότι εν γένει ο κλάδος του οίνου είχε, ήδη, ξεκινήσει να σημειώνει πτωτική πορεία, ειδικά στο κομμάτι των εξαγωγών, ήδη από την προηγούμενη χρονιά και η κατάσταση συνεχίζει να οξύνεται.  

 

Ειδικότερα, αξιοσημείωτη μείωση, της τάξης του 16% είχαν παρουσιάσει το 2019 οι εξαγωγές ως προς την ποσότητα ελληνικών κρασιών προς χώρες της Ε.Ε, ενώ παράλληλα μείωση κατά 7,03% καταγράφηκε και σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More