Λαγκάρντ: Να ζήσουν οι τράπεζες και οι πολίτες να πάνε να…

Δημήτρης Δοντάς

15 Σεπτεμβρίου 2023, 9:35 πμ
Share

Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά είναι άλλο να το περιμένεις κι άλλο να γίνεται.

Η κυρία Λαγκάρντ, λοιπόν, επί τις μέρες της οποίας στο ΔΝΤ ο ελληνικός λαός δεινοπάθησε, δηλώνει πως είναι αρνητική σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες.

Ουσιαστικά αυτό αποτελεί και μία αιχμή κατά της Ιταλίας, όπου η Μελόνι προχώρησε σε μία τέτοια ενέργεια, αλλά και της Σλοβενίας η οποία έκανε κάτι ανάλογο για να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές.

Τι λέει ουσιαστικά η Λαγκάρντ;

Να ζήσουν οι τράπεζες και οι πολίτες να πάνε να γ….. (δικό σας).

Στο μεταξύ χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων τα οποία έφτασαν στο 4%, το υψηλότερα επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, από το ιστορικό χαμηλό που ήταν μόλις 14 μήνες πριν στο -0,5%.

Αυτή η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση των επιτοκίων γίνεται παράγοντας κινδύνου για τις νέες επιχειρήσεις, άμα τη ενάρξει τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για δημιουργία νέων επισφαλειών. Συγχρόνως αυξάνονται οι επισφάλειες και στα καταναλωτικά δάνεια, με δεδομένο το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες βλέπουν τον μισθό τους εμμέσως να μειώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης.

Με λίγα λόγια, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν «γονατίσει» την πραγματική οικονομία.

Αλλά, όλα αυτά ποσώς απασχολούν την κυρία Λαγκάρντ.

Να ζήσουν οι τράπεζες…

Αυτό που ενδιαφέρει την κυρία Λαγκάρντ είναι να μην  μειωθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών και χάσουν κανένα ευρώ οι μέτοχοί τους και κανένα μπόνους τα golden boys.

Στο τέλος, τέλος, αν καταρρεύσει η πραγματική οικονομία, θα κλατάρουν και οι τράπεζες και θα τρέχουν πάλι να τις σώσουν τα κράτη με λεφτά των φορολογούμενων.

 

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές