fbpx

Lamda Development – Ελληνικό: Από developer, μεσίτες…

0 314

Το «φιλέτο» της ελληνικής επικράτειας, το Ελληνικό, η Lamda, η εταιρία συμφερόντων Λάτση, ετοιμάζεται να το «κόψει» σε οικόπεδα και να το «μοσχοπουλήσει», κερδίζοντας εκατομμύρια με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Ελεεινή είναι η διαχείριση που έχει γίνει από την κυβέρνηση στο θέμα του Ελληνικού, καθώς μέχρι τώρα το μόνο που κάνει είναι να νομοθετεί προνομιακούς όρους οικοδόμησης, ειδικά για τα οικόπεδα της Lamda, με μεταμεσονύχτιες τροπολογίες.

Για τα οικόπεδα αυτά θα υπάρξει υψηλή ζήτηση, όταν μέσα στους προσεχείς μήνες κατασκευαστές και εργολάβοι αρχίσουν να συνειδητοποιούν πόσο προνομιακούς όρους έχει πετύχει η Lamda για όλες τις οικιστικές αναπτύξεις που θα γίνουν μέσα στη γη του Ελληνικού, σε σχέση με όλης της υπόλοιπης χώρας, χάρη στο πλήθος των ειδικών ρυθμίσεων τις οποίες έχει περάσει με κρυφές τροπολογίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το «χατίρι του επενδυτή».

Fast track τσιμεντοποίηση

Τελευταίο δείγμα του είδους ήταν η τροπολογία, ίσως η δέκατη κατά σειρά, που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση, κρυμμένη μέσα στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση. Με την τροπολογία αυτή, η Lamda όχι μόνον απέκτησε ξανά τη δυνατότητα να περιφράξει τμήματα του Μητροπολιτικού Πάρκου -πρόβλεψη που υπήρξε στο νομοσχέδιο της Ν.Δ., αφαιρέθηκε τότε λόγω των αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιστρέφει ξανά από την «πίσω πόρτα»- αλλά και εξασφάλισε ειδικές διαδικασίες απλούστευσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και έγκρισης με διαδικασίες fast track όλων των αδειών και εργασιών που σχετίζονται με την ανέγερση κάθε τύπου οικοδομής μέσα στη γη του Ελληνικού.

Εξασφάλισε, τέλος, ακόμη και το ελεύθερο να αλλάξει κατά βούληση τα ήδη εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, σχέδια πόλεως, πολεοδομικές μελέτες και ειδικούς όρους χρήσης και δόμησης που έχουν θεσπιστεί για τη γη του Ελληνικού, με δυο λόγια να κάνει ό,τι αλλαγές χρειαστούν ώστε να εξυπηρετήσει το νέο της σχέδιο για την πώληση μεγάλους μέρους του Ελληνικού ως οικόπεδα.

Η «αλλαγή σχεδίου»

Στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσε η Lamda Development πριν από λίγες ημέρες, γίνεται αναφορά σε μία «αλλαγή σχεδίου» από πλευράς της εισηγμένης εταιρίας όσον αφορά στο κομμάτι της οικιστικής ανάπτυξης του Ελληνικού και, συγκεκριμένα, των 27 ανεξάρτητων πολυτελών κατοικιών πάνω στο παραλιακό μέτωπο, για τις οποίες μάλιστα ο όμιλος Λάτση έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι τις έχει προπωλήσει.

Αυτό που παρουσιάζεται ως νέο σχέδιο από τη Lamda δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η κατάτμηση σε οικόπεδα και η απευθείας πώληση της γης του Ελληνικού στους επίδοξους ιδιοκτήτες. Αντί δηλαδή η εταιρία να φτιάξει η ίδια τις βίλες με δικά της κεφάλαια και εν συνεχεία να τις διαθέσει στους ενδιαφερόμενους, θα τους πουλήσει τα οικόπεδα πάνω στο κύμα και θα αναλάβουν εκείνοι να χτίσουν τις οικοδομές με δικά τους χρήματα και με δικό τους αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το σχέδιο αυτό, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η εταιρία, εκτιμάται ότι θα της προσφέρει έσοδα 188 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η Lamda έχει προπωλήσει για 7 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το κάθε οικόπεδο-φιλέτο, από τα 27 της παραλιακής έκτασης.

Με τα έσοδα από τα συγκεκριμένα οικόπεδα, λοιπόν, η Lamda θα έχει «βγάλει» τα δύο τρίτα περίπου των χρημάτων της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ που κατέβαλε πριν από έξι μήνες για το Ελληνικό στο Δημόσιο και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί ούτε να βάλει δικά της λεφτά ούτε να μπει στον… κόπο των οποιωνδήποτε κατασκευαστικών εργασιών.

Δει δη χρημάτων…

Βεβαίως, αν και η όλη «πατέντα» μοιάζει έξυπνη και αποτελεσματική, δεν παύει να είναι δηλωτική αυτού που όλη η αγορά έχει αντιληφθεί σχετικά με τη Lamda και το project Ελληνικό. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, ο όμιλος Λάτση ουδέποτε διέθετε την τεράστια απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγαλόπνοο έργο αστικής ανάπλασης, ειδικά από τη στιγμή που τα διεθνή κεφάλαια που εμφανίστηκαν ως «συμπαίκτες» στην αρχή της διεκδίκησης του Ελληνικού, αποσύρθηκαν. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που, πέρα από μερικές κατεδαφίσεις για τα «μάτια του κόσμου», οι μπουλντόζες εξακολουθούν να βρίσκονται μόνο στα όνειρα του Άδωνη Γεωργιάδη.

Κι επειδή το εύκολο χρήμα κάθε επιχειρηματίας το αγαπά -για τον Σπύρο Λάτση, μάλιστα, λέγεται ότι αυτό ισχύει κάπως περισσότερο από ότι για άλλους- εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι, η κατάτμηση και πώληση του παραλιακού μετώπου θα αποδειχτεί μόνον η αρχή. Μια αρχή, που προαναγγέλλει ότι η Lamda η οποία, με βάση τη συμφωνία παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει την πλήρη κυριότητα του 30% των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού, θα πουλήσει μεγάλο μέρος της γης αυτής σε οικόπεδα, πολύ απλά επειδή ο συγκεκριμένος τρόπος «αξιοποίησης» του Ελληνικού τη συμφέρει και αποδίδει εύκολο χρήμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More