Προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου φαίνεται πως οδεύει η Γερμανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt, οι αρχηγοί των CDU/CSU και SPD φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.
Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες και επισήμως, ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άνγκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σουλτς και Χορστ Ζεεχόφερ, γεγονός που θα δώσει «ανάσα» στη Γερμανίδα καγκελάριο για τη διατήρηση της καγκελαρίας.
Βασικά αγκάθια στις διερευνητικές συνομιλίες φαίνεται πως αποτέλεσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, όπως αναφέρει η Die Welt και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.
Αγκάθι στις συνομιλίες φαίνεται πως υπήρξε και το αίτημα του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.






































