fbpx

Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο στήνουν προ-εκλογικό success story

0 98

“Τώρα ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια λοιπόν” υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές σε μια προσπάθεια να καρπωθούν πολιτικά και εκλογικά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία στην οποία βρισκόμαστε από το 2018, χρονιά που ουσιαστικά σήμανε την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων.

Είναι προφανές ότι Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να στήσουν ένα προ-εκλογικό success story στο μέτωπο της οικονομίας τονίζοντας ότι “βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία, πέφτουν τίτλοι τέλους στην εποχή της κρίσης, ύστερα από 12 χρόνια”, σημειώνοντας πως στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι “αποκαθίστανται συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010”.

Ωστόσο στην κυβέρνηση αποκρύπτουν ότι οι εταίροι μας σημειώνουν από την πλευρά τους την ανάγκη τήρησης των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν για την Ελλάδα προκειμένου να λάβει τα 750 εκατ. της τελευταίας δόσης απ’ τα κέρδη των ομολόγων τον Νοέμβρη και των “μεταρρυθμίσεων” που καθυστερούν, όπως οι εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, τα προαπαιτούμενα στους τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης, αλλά και η περαιτέρω μείωση των “κόκκινων” δανείων.

“Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας” αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurogroup.

Τις διθυραμβικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δεν συμμερίζεται πάντως η αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 βγήκαμε από τα μνημόνια

“Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μας ανακοίνωσε ότι δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Να του θυμίσουμε ότι η ενισχυμένη εποπτεία για όλες τις χώρες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είχε ημερομηνία λήξης. Να σημειώσουμε το προφανές: ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία αν δεν έχει βγει πρώτα από το μνημόνιο. Και το 2015 εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να βγούμε από κάποια ενισχυμένη εποπτεία γιατί απλούστατα εσείς δεν μας βγάλατε από το μνημόνιο. Και απλώς μας αφήσατε με 21 δις αποπληρωμές για το 2015, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: “Να του θυμίσουμε ότι το 2018 που βγαίναμε από τα μνημόνια είχαμε ορίζοντα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, την ώρα που η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα φώναζαν είτε ότι πρέπει να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή – δηλαδή μνημόνιο – είτε ότι υπογράφαμε 4ο μνημόνιο”.

Και υπογράμμισε “Να πούμε λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στον Χρήστο Σταϊκούρα που γράφει ότι δρομολόγησε – τη δρομολογημένη από το 2018 – έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Ότι η ΝΔ – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – κατάφερε να μην εκτροχιάσει τη χώρα όπως το 2009. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε την χώρα τόσο που πράγματι χρειάζεται προσπάθεια για να την ρίξουν στα βράχια. Βέβαια δεν υποτιμώ την ικανότητα της ΝΔ να χρεοκοπεί την χώρα. Έχουν παράδοση και ταλέντο. Να πούμε όμως και ένα μπράβο στα ΜΜΕ που τότε μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο και τώρα μιλάνε για έξοδο. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα…”.

ΠΑΣΟΚ: Αμετανόητος Μητσοτάκης

Σε ανακοίνωσή του ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αναφέρει “Αμετανόητος ο κ. Μητσοτάκης μιλάει και πάλι σήμερα για το κλείσιμο του επώδυνου κύκλου που άνοιξε το 2012, όταν ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009. Ευχόμαστε και ελπίζουμε, η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης της Ν.Δ. που εγκλωβίζει στρατηγικά τη χώρα σε νέα αδιέξοδα, να μην οδηγήσει και πάλι σε επώδυνους κύκλους”.

ΚΚΕ: Προκλητικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης

Επίσης σε σχόλια του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει ότι Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι προκλητικοί, όχι μόνο γιατί τα δυσβάσταχτα βάρη, που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό την τελευταία δεκαετία παραμένουν στο ακέραιο, αλλά και γιατί η περίφημη «ευρωπαϊκή κανονικότητα» συνοδεύεται με μόνιμες δεσμεύσεις και μηχανισμούς ελέγχου για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής” και επισημαίνει “Επιπλέον, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος των λαών της Ευρώπης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More