fbpx

Μερτς: Χρειαζόμαστε αμυντική αυτονομία – Αβέβαιο το μέλλον του ΝΑΤΟ

Ο Φρίντριχ Μερτς, νικητής των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το ΝΑΤΟ θα διατηρηθεί “στην τρέχουσα μορφή του”, μετά τα πρόσφατα σχόλια μελών της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα ανεξάρτητες αμυντικές ικανότητες.

“Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πω κάτι τέτοιο σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, (…) είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη της Ευρώπης”, επεσήμανε ο Μερτς μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD χθες το βράδυ μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις εκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους όταν τους είπε ότι θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την ασφάλειά τους και να πάψουν να εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εξάλλου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι “ξεκάθαρες στρατηγικές πραγματικότητες” θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ να είναι επικεντρωμένες πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ο Μερτς επεσήμανε ότι είναι περίεργος να δει “αν τότε θα μιλάμε ακόμη για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή αν θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε ανεξάρτητες, ευρωπαϊκές, αμυντικές ικανότητες πολύ πιο γρήγορα”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μερτς, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ επεσήμανε πριν την έναρξη μιας συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες ότι “σηματοδοτούν πως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή”.

“Η εποχή που ξεκίνησε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πλέον τελείωσε”, εκτίμησε ο Βέλντκαμπ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν “ρεαλιστικές προσδοκίες” αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

Τηλεφώνημα στον Λαρς Κλίνγκμπεϊλ του SPD

Το βράδυ της Κυριακής φέρεται, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian στο Βερολίνο, να έγινε το πρώτο τηλεφώνημα του νικητή των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με το οποίο θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε έναν συνασπισμό για συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις χθεσινές κάλπες.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το τηλέφωνο σήκωσε ο ένας από τους δύο επικεφαλής του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, o οποίος ακούγεται ότι θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Όλαφ Σολτς.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra