fbpx

Μητσοτάκης: Εκλιπαρεί καναλάρχες και εκδότες να τον σώσουν

0 268

Διέξοδο στη δίνη της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης αναζητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σύμφωνα με πληροφορίες ενοχλημένος από την κριτική που του ασκουν πλέον ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και τα ΜΜΕ ξεκίνησε κύκλο επαφών με εκδότες και καναλάρχες για να “ζεστάνει” εκ νέου τη σχέση τους, καθώς φαίνεται τα χρηματα της λίστας Πέστα…εξανεμίστηκαν.

Το Μαξίμου και οι αρμόδιοι για την επικοινωνία ανησυχούν διότι μέσα όπως η το “Πρώτο Θέμα”, το “Βήμα”, ακόμα και η “Καθημερινή” μέσα από τα ρεπορτάζ και την ορθογραφία τους εφιστούν τη προσοχή της κυβέρνησης για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας, καλώντας την κυβέρνηση να ξυπνήσει και να αφήσει κατά μέρος τις νεοφιλελευθερες προσεγγίσεις και να σκύψει στα προβλήματα της κοινωνίας.

Ο διευθυντή της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”  Μπάμπης Κούτρας, με τίτλο “Μέτρα για την ακρίβεια πριν να είναι αργά”, τονίζει “Πληροφορούμαι ότι η ΔΕΗ ενεργοποίησε πρόσφατα εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες απαιτούν την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος εντός 15νθημέρου από τη λήξη τους. Χειρότερο τάιμινγκ δεν υπάρχει, αφού οι λογαριασμοί καταφθάνουν στα νοικοκυριά τουλάχιστον με το διπλάσιο ποσό”.

Στο “Βήμα” ο Ζώης Τσώλης έγραψε μεταξύ άλλων “…Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα αυξήθηκε, από 0,53% που ήταν η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου τον περασμένο Αύγουστο, στο 1,55%, προτού ακόμη οι κεντρικές τράπεζες σφίξουν τα λουριά της νομισματικής χαλάρωσης και ανεβάσουν τα επιτόκια. Την ίδια ώρα για τα νοικοκυριά έχουν μηδενιστεί οι αποδόσεις των καταθέσεων, οι μισθοί και οι αμοιβές στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους παραμένουν παγωμένοι για δέκατη χρονιά μετά τις περικοπές των μνημονίων , ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να λογιστεί ως αύξηση το 2% στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ του Ιανουαρίου (σ.σ. 13 ευρώ τον μήνα).

Οι επιλογές, λοιπόν, των οικονομικών υπουργών για επιδοτήσεις-ασπιρίνες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, αντί της λύσης σταθεροποίησης του επιπέδου των τιμών της ενέργειας μέσω μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, και τα επιχειρήματα τύπου ο πληθωρισμός θα είναι παροδικό φαινόμενο που αποδείχθηκαν έωλα, δημιουργούν, πέραν της δυσαρέσκειας, ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης για τη φαντασία και τον ρεαλισμό της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής”.

Και επισημαίνει “Δυστυχώς οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και να δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, όπως η ουσιαστική αύξηση των κατώτατων αμοιβών εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα με κορυφαία την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που έχει μείνει από την εποχή των μνημονίων, σχεδιάζονται για το 2023, ώστε να υπηρετήσουν τις ανάγκες του εκλογικού κύκλου. Μέχρι τότε όμως μπορεί να είναι αργά και για την κυβέρνηση”.

Και η “Καθημερινή”, από τη μεριά της, σημειώνει: «Αυτή την περίοδο η ακρίβεια διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων γενικώς και λεηλατεί το εισόδημα των φτωχότερων νοικοκυριών, ειδικώς αυτών που βγήκαν πολύ εξασθενημένα από την υπερ-10ετή κρίση χρέους, επλήγησαν ποικιλοτρόπως από την κρίση Covid-19, μετά τις συνέπειες του αποπληθωρισμού υποχρεούνται τώρα να πληρώσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού και παραμένουν απροστάτευτα. Ένα μέτρο προστασίας θα ήταν η δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού έγκαιρα…”.

Η κριτική των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ εστιάζεται πλέον στην πορεία της οικονομίας, καθώς όπως φάνηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ακρίβεια πέρασε στη πρώτη θέση και ακολουθεί η πανδημία στα προβλήματα όπως τα σταθμίζουν οι ερωτώμενοι-πολίτες και αυτό γιατί η εκλογική μάχη θα κριθεί από τι έχει στην τσέπη του ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος.

Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε στην καθημερινότητα του πολίτη και αυτο το βλέπουν όλοι ακόμη και οι υποστηρικτές του. Το αν θα πείσει εκδότες και καναλάρχες να συνεχίζουν να τον στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την “μοιρασιά” των χρημάτων του ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από το ενδεχόμενο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More