fbpx

Μυστική συνάντηση Αλέξη-Παπανδρέου: Στα σκαριά η “προοδευτική κυβέρνηση”

0 164

Η αποκάλυψη μιας συνάντησης Τσίπρα – Παπανδρέου πριν μάλιστα από αρκετές εβδομάδες προκαλεί έντονες προεκλογικές αναταράξεις και πανικό στο Μαξίμου, που θεωρεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν το έδαφος για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Τα όσα γράφονται και λέγονται τα τελευταία 24ωρα από τα συστημικά sites γι’ αυτή τη συνάντηση εξυπηρετώντας το αφήγημα του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη περί σχεδίου… “κυβέρνησης ηττημένων”, συνεργασίας δηλαδή κομμάτων χωρίς το πρώτο κόμμα που υποτίθεται θα είναι η Ν.Δ., προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωην πρωθυπουργού και πρωην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μέσω του twitter σχολίασε:

“Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα. Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν”.

Πάραυτα από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο κ.Παπανδρέου με την ανάρτησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων». Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους -ξεχνώντας τα «Πινοσέτ» και «Ολανδρέου»- ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου. Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι, σίγουρα, εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν”.

Ακολουθούσε νέα παρέμβαση Παπανδρέου στα social media ο οποίος σε υψηλούς τόνους απάντησε στην ανακοίνωση της Ν.Δ., λέγοντας:

“Χρειάζεται απύθμενο θράσος και αλαζονεία να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έσωσε τη χώρα, η ηγεσία ενός κόμματος,
– που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής, με τεράστιες σπατάλες, πληγώνοντας παράλληλα την αξιοπιστία της Ελλάδας με διαδοχικά σκάνδαλα και λογιστικές απάτες,
– που προκάλεσε τις πλατείες του μίσους και του διχασμού και συναγελάστηκε σε αυτές, με όσους υποστήριζαν τις ίδιες εύκολες αλλά φρούδες υποσχέσεις, με τα Ζάππεια οι μεν, με τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης οι δε, και τώρα στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου,
– που επιδεικνύει τόση εμπιστοσύνη στον Ελληνικό λαό, ώστε να τον παρακολουθεί ηλεκτρονικά,
– που ταΐζει με κρατικές διαφημίσεις τα κατά τα άλλα αυτόνομα ΜΜΕ,
– που μιλά για ανάπτυξη και δικαιοσύνη, αλλά με τις δικές της αποφάσεις απέκλεισε τους πολίτες από την παραγωγή ενέργειας, ώστε να συγκεντρώνουν και να λυμαίνονται τον πλούτο του Ελληνικού λαού λίγες εταιρίες, που εισπράττουν δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο, λόγω αισχροκέρδειας,
– που και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις πελατειακές απευθείας αναθέσεις, κρυπτόμενη πίσω από την πόλωση που καλλιεργούν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μεριμνά για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων”.

“Η ιστορία, δεν ξαναγράφεται από υπηρέτες συμφερόντων και κατεστημένων και από πολιτικούς και κόμματα που προσβάλλουν τη δημοκρατία και τη νοημοσύνη κάθε δημοκράτη πολίτη” τόνισε εν κατακλείδι με νόημα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο οποίος αφού είπε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική, “διότι ήταν πάντα στο DNA της Αριστεράς. Όσα χρόνια θυμάμαι την πολιτική, οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, μιλούσαν για απλή αναλογική” ανέφερε: “Ξαφνικά, δε μιλάει για εκλογές πρώτης Κυριακής, αλλά λέει θα κάνω την Κυβέρνηση των ηττημένων. Πόσα ευρωπαϊκά κράτη έχουν Κυβερνήσεις, μα δεν κρίνεται ποιος είναι πρώτος ή δεύτερος. Αυτό κρίνεται στο μπόνους στη δεύτερη Κυριακή”.

“Στα ευρωπαϊκά κράτη λένε ποιοι συμφωνούν με τα προγράμματα τους; Πράσινοι, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες. Στη Γερμανία παλιότερα το CDU με το SPD. Βάζουν αυτές τις προγραμματικές συμφωνίες, δε κάνουν ρουσφέτια μεταξύ τους, να λένε πάμε στο τάδε Υπουργείο, εσύ θα πάρεις το Γενικό Γραμματέα, εγώ τον υπουργό, εσύ τον Υφυπουργό” τίονισε και πρόσθεσε “εγώ προσπαθώ να φέρω μια άλλη κουλτούρα. Για εμένα, η απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να έχει μια Κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας”.

Εν τέλει οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και το σοβαρό ενδεχόμενο προοδευτικής κυβέρνησης προκαλεί πανικό στο Μαξίμου που επιχειρεί να αποδομήσει τα σενάρια αυτό υπενθυμιζοντας τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο παράλληλα φαίνεται ότι η Χαρ. Τρικούπη μπροστά στο κίνδυνο εξαϋλωσης του κόμματος στις δεύτερες κάλπες είναι αποφασισμένη για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, είτε προοδευτικής είτε “ειδικού σκοπού” στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει ακόμη και η Ν.Δ. στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων.

Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ποιοι οι υπουργοί είναι δευτερεύον λένε από το ΠΑΣΟΚ με την έννοια ότι τα πρόσωπα όποια και αν είναι αυτά θα κληθούν να εφαρμόσουν τη “προγραμματική συμφωνία” μεταξύ δύο ή περισσότερων κομμάτων. Είναι προφανές ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ψήφισε την απλή αναλογική είχε αποδεχτεί το σενάριο της συγκυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση είτε είναι είναι πρώτο κόμμα είτε δεύτερο.

Πάντως όλα θα εξαρτηθούν στο τελος από τα ποσοστά των κομμάτων, ώστε την επομένη των εκλογών να διαβουλευτούν από θέση ισχύος και ιδίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το οποίο οι εκλογές αυτές θα είναι ένας ακόμη αγώνας πολιτικής επιβίωσης.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More