fbpx

Ν. Δένδιας: Φόρος τιμής σε Καραμανλή και Ντ’ Εστέν η ελληνογαλλική συμφωνία

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν

0 91

“Τεράστια εθνική επιτυχία, 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, 40 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΟΚ, νυν Ε.Ε. και φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν”, χαρακτήρισε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

“Πρέπει να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία καθώς δεν επιτρέπεται η πολυτέλεια της καταψήφισης” τόνισε και επισήμων “η εθνική ομοψυχία και η ομόνοια γύρω από τους διακηρυγμένους στόχους της χώρας αποτελεί ισχυρό όπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες”.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για “υπεκφυγές” και προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για “ελλειμματική διατύπωση” στο άρθρο 2 περί αμυντικής συνδρομής να φέρουν “ένα διεθνές υπόδειγμα, διατύπωσης παρόμοιου άρθρου πιο προχωρημένου από αυτό που υπάρχει στην ελληνογαλλική συμφωνία”.

“Ακόμη η AUKUS υπολείπεται αυτής της συμφωνίας” είπε χαρακτηριστικά και σχετικά με την κριτική περί κούρσας εξοπλισμών την ώρα που το χρέος της χώρας έχει φτάσει το 228% του ΑΕΠ, ενώ της Τουρκίας είναι 37% (τοποθέτηση Ν. Φίλη) ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “δεν επιδιώκουμε κούρσα εξοπλισμών με τη Τουρκία και θα προτιμούσαμε το υστέρημα του ελληνικού λαού να κατευθύνεται στην υγεία, στην παιδεία και το κοινωνικό κράτος”, αλλά όπως υπογράμμισε “υπάρχει και το κράτος ανάγκης”.

Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας την Πέμπτη στην Ολομέλεια, ζήτησαν να γενικευθεί η συζήτηση ώστε να πάρουν το λόγο οι διαφωνούντες βουλευτές, ωστόσο να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έχει αποφασίσει ότι την Πέμπτη θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Από την πλευρά της ΝΔ ,ο εισηγητής Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή τις δηλώσεις Σκουρλέτη για “μυρωδιά σκανδάλου” και ενδεχομένως “μαύρου χρήματος” ή “μίζας”, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ή μέχρι την Πέμπτη να φέρει τις αποδείξεις για “μίζες”, διαφορετικά είναι “απλοί συκοφάντες”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να ζητήσει από την Γαλλία ρηματική διακοίνωση για την αμυντική αρωγή σε περίπτωση αμφισβήτησης από την Τουρκία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής ΑΟΖ, και παράλληλα η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, θεωρώντας ότι αυτά τα δυο είναι “μελανά σημεία” της συμφωνίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την συμφωνία παρά την κριτική που ασκεί σε ορισμένα σημεία όπως το ζήτημα της αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας και το γεγονός ότι με βάση την συμφωνία οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Γαλλία και όχι στα ελληνικά ναυπηγεία, τονίζοντας ότι “η ελληνογαλλική συμφωνία είναι το κυριότερο όπλο της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα”.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε, ότι “η κυβέρνηση παραπλανά με σκοπό να αποσπάσει την ευρύτερη συναίνεση” και υπογράμμισε ότι “η ελληνογαλλική συμφωνία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους στόχους της Γαλλίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική”.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινήθηκε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την συμφωνία, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για το άρθρο 2 περί αμυντικής συνδρομής, ενώ σε πολύ υψηλούς τόνους ο αγορητής του ΜΕΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για “διεθνείς μαστροπούς που πωλούν δήθεν προστασία” και υπογράμμισε ότι το κόμμα του “θα καταψηφίσει με ιδιαίτερη ζέση την συμφωνία καθώς τα κόμματα του μνημονιακού τόξου δεν μπορούν να διασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας”.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφερόμενος ευρύτερα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι έχουν υπογραφεί 105 διμερείς συμφωνίες και 39 πολυμερείς πάντα στο πλαίσιο των αρχών του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, αποκαλύπτοντας επίσης ότι:

– χθες η Τουρκία επανήλθε στον ΟΗΕ για το ζήτημα του αφοπλισμού των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και βέβαια όπως τόνισε “δεν μπορούσε παρά να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων”

– στο πλαίσιο μιας άτυπης “προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου η χώρα μας να εκλεγεί για την περίοδο 2025-2026 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 93 “δεσμευτικές ψήφους” και απομένουν άλλες 4 προκειμένου να εκλεγεί.

– η Ελλάδα θα συμμετέχει στις 21 Οκτωβρίου στη διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία της Λιβυκής κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, για την προοπτική της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More