fbpx

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στην Βουλή το σχέδιο εξυγίανσης τους

0 133

Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισε η ΝΔ, καταψηφ΄ζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Πάντως χθες στην τελευταία συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου φανηκε να διαμορφώνεται ένα συναινετικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ότι αφορά εργασιακά ζητήματα, ενώ από τη πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πήρε πίσω  τον εκβιασμό προς την αντιπολίτευση πως δεν θα προχωρήσει σε λύση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων, για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εξόφληση των δεδουλευμένων, δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο κ.  Γεωργιάδης δήλωσε ότι αποσύρει αυτή την απαίτηση του. “Το παίρνω εγώ επάνω μου”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι “Είναι προφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνέβαλε πολύ να προχωρήσουν τα πράγματα. Δεν είναι αλήθεια, δεν το είπα ποτέ, ότι δεν ενδιαφερθήκατε. Το αντίθετο. Ενδιαφερθήκατε…”.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι πριν το τελικό σχέδιο πάει στο Δικαστήριο προς έγκριση θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή προκειμένου να εκφράσει γνώμη, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει και να σηματοδοτεί τυχόν αλλαγές αφού ήδη θα έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια και πιθανότατα θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Κατά την κυβέρνηση και το Υπουργείο με το νομοσχέδιο μπαίνουν τα “θεμέλια” για τη διάσωση ενός εκ των πιο εμβληματικών ναυπηγείων στην Ελλάδα και τον  ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης διαμορφώνει ένα βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο,  μοντέλο επανεκκίνησης των ναυπηγείων. Συγκεκριμένα προβλέπει:

– άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων

– διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας

– αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ – αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους

– δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια

– επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

– ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με ενημερωτικό κείμενο, η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας προβλέπει ακόμη:

– Αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία.

– Συγκεντρώνει την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ποσοστό 99,7%), καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.

– Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της Συμφωνίας, θα δώσει σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

– Δίνει βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).

– Οι Στρατηγικές Συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, Έρευνα και Ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα, παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More