fbpx

Novartis: Αποζημίωση για τα μάτια του κόσμου!

0 133

Το ελληνικό Δημόσιο μέσω του υπουργού Υγείας κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Novartis για ηθική βλάβη, ζητώντας το ποσό των 214 εκατ. ευρώ, επιφυλασσόμενο να διεκδικήσει στο μέλλον και άλλες απαιτήσεις αν επιβεβαιωθεί κι άλλη ζημία για το ίδιο, με νεότερη αγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Θ. Πλεύρη αφορά «στις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν χρηματισμό γιατρών». Και εδώ και τρεις-τέσσερις μέρες ψάχνεται το σύμπαν για να δει, αν μας δουλεύει αυτή η κυβέρνηση ή τα πιστεύει αυτά που λέει, δηλαδή να εισπράξει μέσω αγωγής αποζημίωση από την Novartis, βάσει της έρευνας που έκαναν δικαστικοί υπόδικοι σε δίκη που γίνεται για για να αποδειχθεί η σκευωρία που έστησαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, επί των ημερών των οποίων δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο Novartis!

Στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας επικαλείται και την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η οποία έχει αμφισβητηθεί σε κάθε παράγραφο της σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή των πολιτικών προσώπων, οι μάρτυρες στους οποίους βασίστηκαν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα από κυβερνητικής πλευράς έχουν αντιμετωπιστεί ως «κουκουλοφόροι» και έχουν χαρακτηριστεί «αναξιόπιστοι». Επίσης η αγωγή κατά της Novartisαφορά στον χρηματισμό γιατρών, πράξη από την οποία υπέστη ηθική βλάβη το δημόσιο. Επειδή δηλαδή πήραν λεφτά από τον φαρμακευτικό κολοσσό δυο γιατροί (!) -γιατί τόσοι μέχρι στιγμής έχουν παραπεμφθεί- το Δημόσιο ζητά 214 εκατομμύρια ευρώ…

Πολλοί από τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον Άδωνι Γεωργιάδη, έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για την απόφαση του Δημοσίου να διεκδικήσει χρήματα από τον πολυεθνικό φαρμακευτικό κολοσσό. Κι αυτό αν μη τι άλλο, είναι ενδεικτικό του μεγέθους της υποκρισίας, αφού η απόφαση για αγωγή ελήφθη 1,5 χρόνο μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία από τις πρακτικές της εταιρείας. Ζημία, όχι ηθική βλάβη που επικαλείται στην αγωγή του το Δημόσιο. Δεν… τρομοκρατήθηκε, δεν προσβλήθηκε η γενετήσια αξιοπρέπεια του Δημοσίου από τη Novartis, χρηματική ήταν η απώλεια, περιουσία του ελληνικού λαού χάθηκε. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα γιατί είναι προφανές τι συμβαίνει εδώ.

Κι από την αγωγή λοιπόν φαίνεται πως επιδίωξη των κυβερνητικών είναι το φαίνεσθαι και όχι η ουσία, γιατί η ουσία και η ανάδειξη της θα συμπαρασύρει πολλά να βγουν στο φως. Το σκεπτικό ήταν απλό, «κουτοπόνηρο» όπως το λέμε στα χωρία μας, να φανεί πως η κυβέρνηση, που με το που «έσκασε» το σκάνδαλο και υπήρξαν ενδείξεις για εμπλοκή στελεχών της υιοθέτησε τη λογική αρχικά ότι «δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο Novartis» και στη συνέχεια το «υπάρχει σκάνδαλο αλλά χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, μόνο γιατρών και στελεχών της φαρμακευτικής», δεν ορρωδεί προ ουδενός, «κυνηγάει» και τους μεγάλους και προστατεύει το συμφέρον του Δημοσίου.

Με τις αμερικανικές αρχές να έχουν δείξει το δρόμο βάζοντας τη Novartis να πληρώσει σχεδόν διπλάσια χρήματα από αυτά που ζητά ο κ. Πλεύρης για αυτά που έκανε στην Ελλάδα, να δωροδοκήσει δηλαδή κρατικούς αξιωματούχους για να «φουσκώσει» τις τιμές σε μια από τις χώρες-αναφοράς της διεθνούς τιμολόγησης του φαρμάκου την περίοδο 2012-13, ξέραμε τι θα πρέπει να κάνουμε ως Δημόσιο για να τιμωρηθεί η εταιρεία. Όμως αυτό θα είχε το κόστος του.

Έτσι προτιμήθηκε να αναγγελθεί για ακόμα μια φορά -το είχε κάνει και στις 22 Μαΐου ο κ. Πλεύρης- η αγωγή κατά της Novartis, πράγμα χρήσιμο για προεκλογικούς λόγους, όμως σε λάθος κατεύθυνση για λόγους ουσίας. Εκτός κι αν ήταν τέτοιο το… ψυχολογικό σοκ που υπέστη το Δημοσίο από το σκάνδαλο, που στοιχειοθετείται η «ηθική βλάβη»…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More