Ο κλάδος της τεχνολογίας κυριαρχεί παγκοσμίως στις δημόσιες εγγραφές

0 12

Τη δυναμική του να λειτουργεί ως καταλύτης της παγκόσμιας οικονομίας και να προσελκύει τα βλέμματα του επενδυτικού κοινού, εξακολουθεί να επιβεβαιώνει ο τομέας της τεχνολογίας.

Το 2019, ο κλάδος κυριάρχησε σε διεθνές επίπεδο στο τοπίο των δημόσιων εγγραφών, με 263 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν συνολικά $62,8 δισ. Με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, οι κλάδοι της υγείας (με 174 εγγραφές) και των βιομηχανικών προϊόντων (147 εγγραφές), ήταν εξίσου ενεργοί το 2019, ενώ με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, ο τομέας της ενέργειας ($32 δισ.) και ο κλάδος της υγείας ($22,5 δισ.) είχαν μια θετική χρονιά.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q4 2019, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικές εντάσεις επηρέασαν σημαντικά το περιβάλλον των δημοσίων εγγραφών το 2019. Αυτές οι τάσεις οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας τους, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.115 δημόσιες εγγραφές, με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους $198 δισ. – ποσό μειωμένο κατά 19% σε σχέση με το 2018, ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 4% ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν. 

Ανάκαμψη το 2020

Ωστόσο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχωρούν, παράλληλα με την κάμψη στις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του Brexit και των κοινωνικών αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ – αναμένεται μια υγιής ανάκαμψη των δημοσίων εγγραφών το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, παρ’ ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε γενική πτώση το 2019, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών (-1%) και των αντληθέντων κεφαλαίων (-8%), συνέχισε να κυριαρχεί έναντι των άλλων περιοχών, με την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) να έρχεται δεύτερη, τόσο ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Ακολούθως, η αμερικανική ήπειρος βρίσκεται στην τρίτη θέση και στις δύο κατηγορίες. 

Ισχυρή δραστηριότητα στην EMEIA

Στην EMEIA, ο αριθμός των συναλλαγών (234) μειώθηκε κατά 47% το 2019. Ωστόσο, τα αντληθέντα κεφάλαια ($54,2 δισ.) αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή, που σημείωσε αύξηση στα έσοδα το 2019. Οι συναλλαγές στην EMEIA παρέμειναν ισχυρές, αντιπροσωπεύοντας τρεις από τις δέκα κορυφαίες συναλλαγές διεθνώς για το 2019 (στη Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία) και τέσσερις από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, από πλευράς αντληθέντων κεφαλαίων. 

Οι προοπτικές για το 2020

Ορισμένες αβεβαιότητες, που υπήρχαν το 2019, αναμένεται να υποχωρήσουν κατά το 2020. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις αρχές του 2020, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τη γενικότερη ψυχολογία ως προς τις δημόσιες εγγραφές.

Με μια σειρά σημαντικών δημοσίων εγγραφών να βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις περιοχές, και ειδικότερα, στην αμερικανική ήπειρο, όπου ένας αριθμός μεγάλων εταιρειών-unicorns (startups με εκτιμώμενη αξία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) αναμένεται να εισαχθούν στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, κατά το 1ο εξάμηνο του 2020. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, σε σχέση με το 2019.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More