fbpx

Ο Κόκκαλης ψάχνει «Βαρδινογιάννη» για τις ΑΠΕ – Ο Σπ. Λάτσης στην Intralot

0 741

Οι κινήσεις στη σκακιέρα του κατασκευαστικού κλάδου και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ειδικότερα, είναι για γερούς «σκακιστές», με τον Σωκράτη Κόκκαλη στο βάθος του χρόνου να έχει αποδείξει ότι, είναι ένας από αυτούς.

Μετρ της στρατηγικής των συνεργασιών, μετά από ορισμένες σημαντικές κινήσεις αποεπένδυσης, με «αιχμή του δόρατος» την πώληση της Intrasoft στους Δανούς της Netcompany και αφού πέτυχε μέσα από κοπιώδεις προσπάθειες την εξυγίανση της Intralot, τώρα αναζητά νέους ισχυρούς συμμάχους για τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, την Intrakat.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, οπλισμένος με την επιχειρηματική σοφία δεκαετιών και έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στην επιχειρηματική πιάτσα, εντός και εκτός των τειχών της χώρας, ξέρει να κοιτάζει προς το μέλλον και να σχεδιάζει με γνώμονα το αύριο. Η συμφωνία για την εξαγορά του 75% της εταιρίας Άνεμος του ομίλου Ελλάκτωρ από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και η επένδυση ενός αστρονομικού για τα ελληνικά δεδομένα ποσού, που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, μία στρατηγική κίνηση που αναδιατάσσει τις δυνάμεις και τη θέση των μεγάλων παικτών στο χώρο των ΑΠΕ, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον ηγέτη της Intracom.

Έτσι ο κ. Κόκκαλης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα άλλωστε η Intrakat, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βρίσκεται σε αναζήτηση του δικού του «Βαρδινογιάννη» για τον τομέα των ανανεώσιμων. Αναζητά, δηλαδή, προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδος, έναν πανίσχυρο παρτενέρ που το βαλάντιό του θα επιτρέψει στην Intrakat να κάνει και αυτή τη δική της υπέρβαση στον, κρίσιμο και πολλά υποσχόμενο, χώρο των ΑΠΕ.

Λάτσης και Intralot

Όμως, εκτός από την Intrasoft και την Intrakat, με την «χρυσοτόκο όρνιθα» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπάρχει και το τρίτο μέλος του γκρουπ, που ακούει στο όνομα Intralot, της οποίας το 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου πέρασε στα χέρια του Σπύρου Λάτση, μέσω της EFG Bank Ζυρίχης.

Η Intralot, με την τεράστια πορεία στον κλάδο του gaming και την εκτεταμένη διεθνή παρουσία εδώ και δεκαετίες, επιστρέφει δυναμικά μετά την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της, την ανακοίνωση για ΑΜΚ 130 εκατ. ευρώ με στρατηγικό επενδυτή το fund Standard General και την απόφαση για επαναγορά του 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η εταιρία οδεύει προς εισαγωγή στη Wall Street, γεγονός που μόνο άσχετο δεν είναι με την επένδυση του κ. Λάτση.

Το μερίδιο που απέκτησε η EFG δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς όποιος κατέχει ένα ποσοστό που ξεπερνά το φράγμα του 5% θεωρείται βασικός μέτοχος και αποκτά λόγο στα μελλούμενα. Αν, μάλιστα, πιστέψουμε τις φήμες (για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί) το συνολικό ποσοστό που κατέχει η πλευρά Λάτση είναι ακόμη μεγαλύτερο από το 5,5%.

Η επόμενη μέρα

Ο χορός των εκατομμυρίων έχει ανοίξει, λοιπόν, για τα καλά και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς επανατοποθετούνται μέσα από συνέργειες και νέες επιχειρηματικές δράσεις, σε τομείς που το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποδειχθούν χρυσοφόροι. Το πλάνο του Σωκράτη Κόκκαλη, περιλάμβανε τη στρατηγική της αποεπένδυσης (Intrasoft), τη στρατηγική της εξυγίανσης (Intralot) και τώρα τη στρατηγική της σύμπλευσης με έναν ισχυρό και ακμαίο συνεταίρο στο χώρο των ΑΠΕ (Intrakat).

Όμως, στις κινήσεις για την επόμενη μέρα -και αυτό αφορά όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα- υπάρχει και ένα νέο «αγκάθι», που σχετίζεται με την αλλαγή πλεύσης των Βρυξελλών σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλά δισεκατομμύρια, όπως αποκαλύψαμε σε αποκλειστικό μας δημοσίευμα στο προηγούμενο φύλλο της Voice, θα παραμείνουν μετά το τέλος του έτους κλειδωμένα στο συρτάρι, μία αποκάλυψη που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση δεν διαψεύστηκε από κυβερνητικούς ή άλλους κύκλους. Και πώς, αλήθεια, θα μπορούσαν να το κάνουν, αφού μετά τα γραφόμενα της περασμένης Πέμπτης, ακολούθησαν οι σχετικοί ψίθυροι από την Ευρώπη.

Ψίθυροι, που στο πέρασμα του χρόνου θα γίνουν κραυγές αγωνίας, όταν τα επιτόκια θα σκαρφαλώσουν εκ νέου και τα αποτελέσματα μιας κοντόφθαλμης πολιτικής διαχείρισης, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, θα ανοίξουν νέες πληγές στο μέτωπο της ακρίβειας και της διαχείρισης του εξωτερικού και του εσωτερικού χρέους. Στοιχεία, που για τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς είναι υπολογίσιμοι παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνονται πάντα στην εξίσωση της επόμενης μέρας.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More