Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Οι «αριστεροί» εργοδότες

0 6

Ας φτιάξουμε ένα μνημείο για τους αυτοχαρακτηριζόμενους «αριστερούς» εργοδότες. Την ομάδα αυτή επιχειρηματιών διαφόρων κλάδων που θεωρούν εαυτούς «σπάνιους», χρήζοντες ειδικής μέριμνας και προστασίας (ακριβώς λόγω της υποτιθέμενης σπανιότητάς τους, την οποία και διατυμπανίζουν).

Όλους εκείνους, που, ανεξαρτήτου των πόσων χρόνων δραστηριοποιούνται, πραγματικά σοκάρονται από το γεγονός ότι Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι επιμένουν να εμφανίζονται κάθε χρόνο και μαζί τους βέβαια και η υποχρέωση καταβολής δώρου στους εργαζόμενούς τους.

Δεν μιλάμε για εκείνους που καταβάλλουν το δώρο και μετά στέλνουν τους υπαλλήλους τους με συνοδεία στα ΑΤΜ των τραπεζών για να το πάρουν πίσω. Αυτές είναι μαφιόζικες τακτικές χαμηλού επιπέδου. Αφήστε που αυτοί είναι, μάλλον, «δεξιοί» εργοδότες.

Οι «σπάνιοι» και «αριστεροί» εργοδότες απλώς αντιμετωπίζουν προβλήματα εκείνες (και γενικώς όλες) τις χρονικές περιόδους.  Κάτι αναπάντεχο και μη προγραμματισμένο, κάτι απρόβλεπτο τους αναγκάζει, φυσικά παρά τη θέλησή τους, να καθυστερήσουν την καταβολή  του δώρου. Και επειδή αυτό δεν γίνεται, καθυστερούν την καταβολή του μισθού, άρα το δώρο Χριστουγέννων ουσιαστικά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, το δώρο Πάσχα τον επόμενο μήνα ή τον μεθεπόμενο μήνα κ.ο.κ.

Και βέβαια ο αγώνας τους είναι διαρκής, όχι μόνο στις γιορτές που υπάρχει το δώρο. Με αποτέλεσμα ο μισθός να διολισθαίνει και στη θέση του να εμφανίζεται το «έναντι».  

Προς Θεού, δεν θα «φάνε» τα οφειλόμενα στον εργαζόμενό τους. Δεν έχουν τέτοια πρόθεση. Και εάν σας χρωστάνε και μερικά μηνιάτικα, μη νομίζετε  και αυτοί βασανίζονται (με διαφορετικό τρόπο από εσάς, αλλά βασανίζονται). Απλώς η κρίση έχει δυσκολέψει τις δουλειές, το ξέρετε. Όχι, αυτό δεν είναι απειλή. Το «αριστερό» και «σπάνιο» αφεντικό σας δεν θα σας απειλήσει. Τι είναι κανένας «δεξιός» άξεστος τραμπούκος; Απλώς θα σας υπενθυμίσει ότι η κρίση έχει δυσκολέψει τις δουλειές, ότι είστε ομάδα, ότι θέλει να σας κρατήσει αλλά πρέπει να τον βοηθήσετε, άντε να σας θυμίσει και το ποσοστό της ανεργίας, αλλά δεν θα σας απειλήσει . Και όταν ο «αριστερός» εργοδότης σας λέει ότι είστε ομάδα, το εννοεί. Γιατί νομίζετε ότι παίρνετε «έναντι» κάθε μήνα; Το δικό σας «έναντι» είναι η γραμμή ρευστότητας της επιχείρησης. Αλίμονο, αν η ομάδα δεν στηρίξει την επιχείρηση ποιος θα την στηρίξει;

Ή μπορεί να εξαφανιστεί τις κρίσιμες ώρες και μέρες. Δεν είναι στο γραφείο, δεν απαντά τα τηλέφωνα και κάποια στιγμή εμφανίζεται όταν η… καταιγίδα έχει περάσει, δηλαδή όταν σας έχει καταβάλει το «έναντι» και έρχεται να το ανακοινώσει υπερηφάνως.

Κάποιοι άλλοι θα σας αραδιάσουν τις ατελείωτες επιχειρηματικές υποχρεώσεις που έχουν να καλύψουν. Φυσικά και δεν μπορείτε να απαντήσετε απαριθμώντας τις δικές σας υποχρεώσεις. Δεν σας τα λένε για να κάνετε σύγκριση (σύγκριση θα κάνει με τον «συνάδελφο» επιχειρηματία) , σας τα λένε για να καταλάβετε τις δυσκολίες του επιχειρείν, και το πόσο σκληρά παλεύουν για να έχετε το «έναντι».

Είναι μια εμπειρία οι «αριστεροί» εργοδότες, απαραίτητη ως εκπαίδευση στην εργασιακή πορεία κάθε εργαζόμενου. Αρκεί να αποκτηθεί (η εμπειρία) στην αρχή του εργασιακού βίου, όταν οι ανάγκες του εργαζόμενου είναι μικρότερες.
Σε αντίθετη περίπτωση, για τους εργαζόμενους άνω των 35 ετών με οικογένειες και υποχρεώσεις, θα υπάρχει το μνημείο του «αριστερού» εργοδότη.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More