fbpx

Οι επιπτώσεις της “κοβιντοποίησης” του ΕΣΥ

0 113

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή για την διαχείριση της πανδημία, σχετικά με τις επιπτώσεις της “κοβιντοποίησησης” του ΕΣΥ που τεκμηριώνουν εμμέσως την “πλεονάζουσα θνητότητα” στον πληθυσμό, τους θανάτους δηλαδή επιπλέον εκείνων εξαιτίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του ιού είναι οι ζωές που χάνονται από άλλα αίτια και όχι από τον κορωνοϊό, γιατί το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί, αλλά και γιατί αποφασίσατε να μετατρέψετε τα νοσοκομεία σε αποκλειστικής COVID περίθαλψης, αυτό που ονομάζουν οι υγειονομικοί «covidοποίηση» των νοσοκομείων μας”.

Και όπως αποκάλυψε στο πρώτο δεκάμηνο της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν
– 3,9 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις σε τακτικά εξωτερικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων,
– 2,3 εκατομμύρια λιγότερες στα κέντρα υγείας και
– 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.

“Από αυτές τις 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις, πιστεύετε ότι ήταν όλες μη αναγκαίες, μη επείγουσες;” σχολίασε απευθυνόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επισήμανε “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και 20 μήνες ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό την τακτική του λειτουργία. Ενισχύθηκε, βεβαίως, ο ιδιωτικός τομέας ως παράπλευρη απώλεια, αυξάνοντας υπερβολικά την ιδιωτική δαπάνη υγείας και αφήνοντας χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα ασθενείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν υπηρεσίες εκτός του ΕΣΥ. Και αυτό σε μια χώρα που ήδη είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών υγείας στον κόσμο. Το 40% των συνολικών δαπανών υγείας είναι σε ιδιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ”.

Πλεονάζουσα θνητότητα

“Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρας  έχει προκαλέσει -εντός εισαγωγικών θα το πω- «παράπλευρες απώλειες», όπως είναι η τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας”, πρόσθεσε όμως, “κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, κανείς δεν μιλάει για την πλεονάζουσα θνησιμότητα. Μόνο τους νεκρούς από τον covid μετράμε!”

Και συγκεκριμένα τόνισε “Έχουμε 8.400 παραπάνω θανάτους το 2020, πέρα απ’ αυτούς από τον covid, σε σχέση με τον μέσο όρο των θανάτων που έχει η χώρα την πενταετία 2015-2019. Τι σημαίνει αυτό με τους επιπρόσθετους θανάτους στην Ελλάδα; Διότι θα πείτε ότι ήταν μία παράπλευρη απώλεια της πανδημίας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς”, σημειώνοντας “Για δείτε στην Ευρώπη! Οι επιπρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα που δεν αποδίδονται στον covid είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι 45,2% στην Ελλάδα έναντι του 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Οι αποκαλυψεις Τσίπρα και μάλιστα με στοιχεία προκάλεσαν εκνευρισμό στον πρωθυπουργό που μίλησε για πολυσύνθετο πρόβλημα, προκαλώντας τον Αλ.Τσίπρα να καταθέσει επίσημα στοιχεία. Ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης κατέθεσε τα επίσημα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου από το 2015  με τον κ.Μητσοτάκη να απαντά “Η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν είναι μία απλή υπόθεση, δεν μπορούμε να βλέπουμε τους πίνακες του ληξιαρχείου. Τότε θα σας πω και εγώ ότι από το 2016 στο 2017, που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς που τους αυξήσατε και τι έγινε από το 2016 στο 2017. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Υπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες αναλύσεις για τα ζητήματα της υπερβάλλουσας θνητότητας, συγκριτικές, και όλες δείχνουν ότι τουλάχιστον για το 2020 -για το 2021 δεν έχουμε στοιχεία ακόμα- η χώρα είναι στις πέντε καλύτερες στα ζητήματα της υπερβάλλουσας θνητότητας, πολύ καλύτερα από τη Σουηδία”.

Στην παρέμβαση του πρωθυπουργού απάντησε ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αφού επαναλαμβανει στη γραπτή δήλωσή του τα στοιχεια που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας τονίζει “Αυτά τα δεδομένα δεν είναι ούτε κατασκευασμένα, ούτε «μαγειρεμένα». Έχουν προκύψει από ερευνητική δουλειά του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την ΠΦΥ (ΚΕΠΥ) που έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη και με την επιστημονική επιμέλεια των κκ. Η.Κονδύλη και Α. Μπένου, καθηγητών Δημόσιας Υγείας. Και έχουν δημοσιευτεί στην έκδοση«COVID-19,πανδημία και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία», εκδόσεις Τόπος.Υπάρχει επίσης άρθρο δημοσιευμένο στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Journal, με τίτλο “Essentialpublichealthcareservicesutilizationandexcessnon -covid-19 mortalityinGreece” (βλ. εδώ)”.

Και επισημαίνει “Επειδή λοιπόν αυτά τα πραγματικά στοιχεία, προϊόν επιστημονικής έρευνας από ειδικούς στη Δημόσια Υγεία,ενοχλούν τον κ.Μητσοτάκη και επιβεβαιώνουν την τεκμηριωμένη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο το χειρότερο για τα στοιχεία και για το ΣΥΡΙΖΑ που τα επικαλείται. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης απαξιώνει την Επιστήμη και τα δεδομένα της. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση αναγνώρισης της τραγικής πραγματικότητας, αναστοχασμού και διορθωτικών κινήσεων με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Και αυτό είναι υγειονομικά και κοινωνικά εγκληματικό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More