fbpx

Οι “άριστοι” του Μαξίμου κλείνουν το Χαμόγελο του Παιδιού

0 201

Ο διωγμός οργανισμών με δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς «σκόνταψε» πάνω στο Χαμόγελο του Παιδιού και τον Κώστα Γιαννόπουλο. Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν όταν η επί 25ετία και πλέον ψυχή του ιδρύματος που έχει προσφέρει τόσα πολλά στη νεολαία και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία άρχισε να τους «ξεφωνίζει» αρχίζοντας από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλιδου και φτάνοντας μέχρι τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, που ζήτησε «σιωπητήριο» για να μην εκτεθούν περαιτέρω.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο που φέρνει η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου αφορά στους κανόνες λειτουργίας των δομών κοινωνικής πρόνοιας για τα παιδιά, τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου, ορίζοντας αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μπει μια τάξη σε ένα αναχρονιστικό σύστημα απαρχαιωμένων ιδρυμάτων προστασίας και φροντίδας παιδιών, που πέραν της σίτισης και της στέγασης -κι αυτά όχι πάντα υπό κατάλληλες προϋποθέσεις- δεν παρέχουν τίποτα άλλο.

Μέχρι εδώ καλά. Το πρόβλημα παρουσιάζεται από τη στιγμή που όπως καταγγέλλουν διάφοροι οργανισμοί που δεν λειτουργούν ως μονάδες και ως δομές, αναγκάζονται να υπαχθούν στα ίδια κριτήρια, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι το Χαμόγελο του Παιδιού, που είναι εθελοντικός οργανισμός επί της ουσίας, με σπίτια που παρέχουν κυρίως ημερήσια φροντίδα σε παιδιά και που επειδή προέρχονται από δωρεές βρίσκονται σε γειτονιές και σε χωριά και δεν μπορούν να πληρούν τους όρους που θέτει η υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Χαμόγελου, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες παιδικής προστασίας εισήχθη με διαδικασίες φαστ τρακ, δεν προσκλήθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού να καταθέσει τις προτάσεις του και να εκθέσει τους λόγους που απαιτείται εξαίρεση, και όπως υποστηρίζει αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει εμπάθεια προς τον οργανισμό από την κα Μιχαηλίδου.

Γιαννόπουλος και Δόμνα είναι στα μαχαίρια, και ο πρόεδρος του Χαμόγελου ζήτησε ακρόαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μόλις γυρίσει από Αμερική. Βλέποντας πως το θέμα παίρνει έκταση και τροπή σε βάρος της κυβέρνησης, παρενέβη ο αντ’ αυτού, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ζητώντας σιγή ασυρμάτου από τον κ. Γιαννόπουλο μέχρι να οριστεί το ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη. « Αποδεσμεύομαι από αυτό που μου ζήτησε χθες ο κ. Γεραπετρίτης να σταματήσουμε τη δημοσιότητα από τη στιγμή που ξεκίνησε διαδικασία και συναντήσεις με φορείς χωρίς να κληθούμε εμείς» είπε σαφώς εκνευρισμένος ο κ. Γιαννόπουλος «δίνοντας» τον υπουργό Επικρατείας, εξαιτίας των πρωτοβουλιών Μιχαηλίδου.

Η αλήθεια είναι ότι από την υπόθεση των μονάδων παιδικής προστασίας και φροντίδας προκύπτει και ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, με τη Δόμνα από τη μια η οποία με τεχνοκρατική αντίληψη μπαίνει ως οδοστρωτήρας στις λειτουργίες δομών, που σίγουρα έχουν «αδύνατα σημεία» αλλά επιτελούν κοινωνικό έργο, και από την άλλη την παλαιοκομματικού τύπου αντίδραση του Γεραπετρίτη που βάζει τον δείκτη στο κλειστό στόμα, δείχνοντας «σιωπή», για να μην εκτεθεί η κυβέρνηση μας, «αδειάζοντας» και τη Μιχαηλίδου. Τώρα αν όλο αυτό έχει πολιτικό παρασκήνιο και σχέση με τις φήμες πως ο «κλειδωμένος» στον Πειραιά Γεραπετρίτης τελικά δεν θα είναι υποψήφιος και την ίδια ώρα να φέρεται η κα. Μιχαηλίδου ως υποψήφια στην ίδια περιφέρεια, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More