Ολοκληρώνεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο και η κατάργηση του ΤΧΣ
Ολοκληρώνεται η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την απόφαση για την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και την κατάργησή του ενώ υπεγράφη επίσης η σύμβαση για την συγχώνευση με απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΕΣΥΠ.
Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, η απόφαση για την κατάργησή του ελήφθη δεδομένου ότι μετά την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος αποεπένδυσης από τις τράπεζες, έχει ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής του. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΤΧΣ είχε διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Αντίστοιχα το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι 100% θυγατρική του Υπερταμείου έχει επίσης ολοκληρώσει μεγάλο μέρος της αποστολής του και η συγχώνευση με την μητρική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ορθολογική οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων.
Η μεταρρύθμιση του Υπερταμείου σύμφωνα με το νόμο 5131/2024 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο περιλαμβάνει ακόμη:
-Την αναμόρφωση της λειτουργίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου με στόχο να μετατραπούν σε νέες «μικρές ΔΕΗ». Οι 8 θυγατρικές (Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ) θα αποκτήσουν πιο … “ευέλικτες” διαδικασίες προσλήψεων και προμηθειών, δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια.
-Την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα funds, κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές. Στόχος είναι να καλυφθούν τομείς όπως: πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, γαλάζια οικονομία, τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός, στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, σε ενεργειακές επενδύσεις και αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, μεταφορές και συναφείς υποδομές, τεχνολογικοί κλάδοι, blockchain, τεχνητή νοημοσύνη κλπ.
-Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τη σύσταση του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης στη θέση του Εποπτικού Συμβουλίου, που έχει ήδη υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.