ΟΛΘ: Οι Γάλλοι φεύγουν, η LeonidsPort έρχεται

Νίκος Σακελλαρίου

13 Ιανουαρίου 2025, 12:18 μμ
Share

Σε εξέλιξη (έκλεισε ήδη το premium της τιμής στο χρηματιστήριο) βρίσκεται από σήμερα η προαιρετική δημόσια πρόταση που κατέθεσε το fund LeonidsPort ( της επιχειρηματικής οικογένειας Louis –Dreyfus) για το 21% του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η LeonidsPort, εταιρεία η οποία ανήκει στην οικογένεια Louis-Dreyfus υπέβαλλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μέρους των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), οι οποίες δε θα υπερβούν κατ’ ανώτατο όριο τις 2.116.800 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας.

Το προσφερόμενο τίμημα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανέρχεται σε €27 ανά μετοχή, το οποίο αντανακλά σημαντικό premium της τάξης του 26,6% περίπου σε σχέση με την μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΛΘ, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, από τις 10 Ιουλίου 2024 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2025, και περίπου 12% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η LeonidsPort προτίθεται να αγοράσει μετοχές του ΟΛΘ και απευθείας μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ή εξωχρηματιστηριακά στο προσφερόμενο τίμημα.

Προς τον σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί ανοικτή εντολή αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την έναρξη της διαπραγμάτευσης την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή είναι το τελικό και ανώτατο αντάλλαγμα, που πρόκειται να προσφέρει ο προτείνων για την απόκτηση μετοχών, καθώς δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των όρων της δημόσιας πρότασης. Η πραγματοποίηση της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πουλάνε οι γάλλοι εταίροι ;

Ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΛΘ είναι η South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd, κάτοχο 6.753.600 δικαιωμάτων ψήφου της Eταιρείας, ήτοι ποσοστού 67% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Η γαλλική CMA CGM, εταίρος του Σαββίδη

Μέτοχοι στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) είναι ο όμιλος Σαββίδη με 67% και η γαλλική ναυτιλιακή CMA CGM (Terminal Link) με 33%. Οι γάλλοι ελέγχουν δηλαδή περίπου το 20% του ΟΛΘ, ένα ποσοστό περίπου ίσο με το ποσοστό μετοχών που θα αποκτήσει η εταιρεία LeonidsPort εφόσον ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το LeonidsPort ενδιαφέρθηκε να πάρει και το ποσοστό (περίπου 7%) που κατέχει το Υπερταμείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό από το Υπουργείο Οικονομικών και την διοίκηση του Υπερταμείου.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές