fbpx

Παιχνίδι με όλα: Από τις πρόωρες στον ανασχηματισμό και τον εκλογικό νόμο

0 153

Στην ανασκόπηση του κυριακάτικου Τύπου αλλά και ευρύτερα στην πολιτική ειδησεογραφία που «έτρεξε» μετά την σύγκρουση κορυφής στη Βουλή αλλά και τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κυριάρχησαν δημοσιεύματα που αφορούσαν στις αυξημένες πιθανότητες ανασχηματισμού αλλά και στα σενάρια αλλαγής εκ νέου του εκλογικού νόμου.

Με το που «έκαψε» δηλαδή, τις πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός, το αφήγημα των οποίων καλλιεργούσε το ίδιο το Μαξίμου με διαρροές τους τελευταίους μήνες, πυροδότησε αμέσως νέα σενάρια που αφορούν στην πολιτική ζωή του τόπου! Έτσι για να έχουν με κάτι να ασχολούνται οι πολίτες…

Όσοι παρακολουθούν σχετικά από κοντά την επικαιρότητα, θα θυμούνται ότι και στις αρχές της άνοιξης τροφοδοτήθηκαν φήμες για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Δυσλειτουργίες και πρωτοβουλίες που συναντούσαν ευρείες αντιδράσεις, όπως τα αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας, οι αλλαγές στην εκπαίδευση και βέβαια τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, έδιναν τροφή για σενάρια ανασχηματισμού από πλευράς Μητσοτάκη.

Ακόμα νωρίτερα, διαρροές από το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και αποστροφές του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη σε διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις του, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου -ο οποίος έχει αλλάξει ήδη μια φορά από την παρούσα κυβέρνηση το 2020 με ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές- μια κίνηση που συνδεόταν με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά και που συναντούσε τις αντιρρήσεις αρκετών κυβερνητικών, καθώς κάτι τέτοιο θα περνούσε μηνύματα ηττοπάθειας αλλά και πολιτικού «τζόγου» στους πολίτες.

Κάπως έτσι, μπήκαν στις… ζωές μας οι κάλπες του φθινοπώρου, τις οποίες διέψευσε τελεσίδικα ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα εις διπλούν. Και κάπως έτσι ξαναγυρίσαμε μέσα στο καλοκαίρι στα προηγούμενα σενάρια, που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα, ζητούμενο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του.

Το «είπα ξείπα» για τους υπουργούς και υποψήφιους βουλευτές

Ανακυκλώνοντας εδώ και μήνες εκλογικό νόμο, ανασχηματισμό και πρόωρες κάλπες, το Μαξίμου πρωταγωνιστεί στη δημιουργία του κλίματος που απεύχεται, δηλαδή της πολιτικής αστάθειας, της ακυβερνησίας και του παιχνιδιού με τους θεσμούς. Στην παρατήρηση του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή, πως οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και τρέχουν στις εκλογικές περιφέρειες τους για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «εγώ δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια».

Κι όμως, ο ίδιος ήταν αυτός που είχε πει ακριβώς αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βουλή, στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Απριλίου. «Κυβερνητικά στελέχη εκλεγμένα, αλλά και ορισμένα που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών, δείχνουν να έχουν κατεβάσει ουσιαστικά τα μολύβια και επισκέπτονται τακτικά τις εκλογικές τους περιφέρειες» έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς του σε έντονο ύφος. Και μετά άρχισε το γαϊτανάκι για εκλογές, οπότε…πότε πρόλαβαν και δούλεψαν;

Εξάλλου, κάτι που σημειώνουν δυσαρεστημένοι γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα αποφάσεων, πρωτοβουλιών, νομοθετημάτων που αφορούν στο κυβερνητικό έργο πηγάζει από το Μαξίμου και όχι από τα υπουργεία, με τους επικεφαλής τους να έχουν κυρίως διεκπεραιωτικό ρόλο, κάτι που επίσης ενοχλεί. Από τη μια κλίμα «ανασφάλειας», από την άλλη περιορισμένο περιθώριο κινήσεων, δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός για να παράξεις έργο.

Όπως και να ‘χει, ο πρωθυπουργός και η επικοινωνιακή ομάδα του θα έχουν να χειριστούν για τις επόμενες ημέρες το «παιχνίδι» του «γράψε-σβήσε» ονόματα που φεύγουν και που έρχονται στην κυβέρνηση. Έτσι για να μη βαριούνται κι αυτοί και οι πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More