fbpx

Περί τερατογενέσεων και τεράτων

0 160

Της Όλγας Γεροβασίλη*
Τα μηνύματα που εκπέμπονται κατά τη διακυβέρνηση της χρεοκοπημένης ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που ανήλθε στην εξουσία χρησιμοποιώντας πολλά από τα εργαλεία που αργότερα ανακάλυψαν άλλες ευρωπαϊκές δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις είναι ανησυχητικά.

Στο Μαξίμου δημιουργήθηκε ένα «επιτελικό κράτος», το οποίο εξελίχθηκε σε παρακράτος που παρακολουθεί (για λογαριασμό ποιού άραγε;) δημοσιογράφους, πολιτικούς, χωρίς να δίνει λογαριασμό. Το ίδιο «επιτελείο» μάλλον αναρτά σε πίνακες ανακοινώσεων της ΕΡΤ οδηγίες για αποφυγή σύνδεσης του «πάνσεπτου και παναμώμητου» πρωθυπουργού με διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Στην προσφάτως πτωχευμένη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης θέσπισε την ουσιαστική αμνήστευση των διοικούντων τις αφειδώς ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Η κυβέρνησή του έχει ήδη κάνει απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς άνω των 7 δις, κυρίως με το πρόσχημα της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αποτέλεσμα: σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Επίκουρου Καθηγητή κ. Λύτρα, πέθανε το 97,7% των χιλιάδων ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Ποιος και που θα απολογηθεί για αυτές τις απώλειες;

Ο κ. Μητσοτάκης, διέλυσε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καταφεύγοντας σχεδόν αποκλειστικά στο φυσικό αέριο. Ως μέγας μύστης της οικονομικής επιστήμης, μόλις άρχισε να γίνεται ξεκάθαρη η τάση ανόδου του κόστους ενέργειας, προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στην ενεργοποίηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Αποτέλεσμα: η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον ενεργειακό πληθωρισμό, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υποφέρουν και η κυβέρνηση μόνο για τον τρέχοντα μήνα επιδοτεί με 2 δις. την κερδοσκοπία.

Αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και αυτοί που πραγματικά εκπροσωπούν δε διδάχθηκαν το παραμικρό από τα δεινά τα οποία η πολιτική τους επέφερε στον τόπο, τα θεσμικά αντίβαρα της εκτελεστικής εξουσίας τί διδάχθηκαν άραγε; Οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στις εξεταστικές επιτροπές για τις υποκλοπές και τις λίστες Πέτσα, η επίκληση του απόρρητου από ελεγχόμενα από τη Βουλή πρόσωπα για την παραβίαση του απόρρητου και το κρεσέντο κακής νομοθέτησης, δεν αποτελούν πηγές αισιοδοξίας.

Οι διώξεις δημοσιογράφων και λειτουργών της δικαιοσύνης που άσκησαν τα συνταγματικά καθήκοντά τους και πολιτικών που προασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον δημιουργούν εύλογη ανησυχία, ιδιαίτερα όταν συμπίπτουν χρονικά με την μετατροπή αποδεδειγμένων διεθνών σκανδάλων, όπως της Novartis, σε δήθεν «σκευωρίες». Μάλιστα, στην περίπτωση της Siemens, όπου υπήρξαν ακόμη και ομολογίες, δεν υπήρξαν καν ένοχοι.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να καταλάβει πως η τερατογένεση στην οποία ο ίδιος αναφέρθηκε είναι η άνοδος της ακροδεξιάς έστω και με την alt right μορφή της. Αυτή τροφοδοτείται από τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και την εχθροπάθεια απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό. Δεν μπορεί να το δεχθεί, καθώς, ο ίδιος στηρίζεται εν μέρει στο ΛΑΟΣ, εν μέρει σε συνομιλητές των Χρυσαυγιτών, ακόμη και σε νοσταλγούς της μοναρχίας και κυρίως στη σιωπή των υπολοίπων της παράταξής του.

Στην πλάτη της κοινωνίας που, κυνικά, καθημερινά, φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο, αναβιώνει το παρακράτος, χαράσσεται και υλοποιείται και στην Ελλάδα η πολιτική των αυταρχικών κομματικών αδελφοποιτών της ΝΔ, τους οποίους ενώ δήθεν αποκηρύσσει, πρόθυμα αντιγράφει. Δικό μας χρέος, χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη, όλων των προοδευτικών δυνάμεων, είναι να αντιληφθούμε πως τα δικά μας τέρατα όχι μόνο γεννήθηκαν αλλά ενηλικιώθηκαν και κυβερνούν. Και να βγούμε όλοι μαζί από αυτό τον εφιάλτη.

*Βουλευτής Άρτας, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο “Παρόν της Κυριακής”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More