fbpx

Πότε η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά από λογιστή

1

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έχουν μηχανισμούς που αποστέλλουν στοιχεία πωλήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και δεύτερο τρόπο αποστολής και να είναι συνδεδεμένοι με το ίντερνετ, ώστε, αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει να δουλεύει η κανονική σύνδεση, τότε να μπορεί ο μηχανισμός να στέλνει στοιχεία στην ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο myDATA με την εφεδρική μονάδα διασύνδεσης. 

Την περασμένη εβδομάδα -και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή- «έπεσε» η σελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις, και λόγω καλοκαιρινής περιόδου αλλά και λόγω σαββατοκύριακου, να μην μπορούν να κάνουν προσλήψεις στο έκτακτο προσωπικό. Αλλά, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Βλέπετε, αν είστε ιδιωτική επιχείρηση, τότε έχετε υποχρέωση να είστε πάντα και διαρκώς σε σύνδεση! Ενώ, αν είσαι το ελληνικό Δημόσιο και δεν δουλεύει κάτι, ε, δεν τρέχει και τίποτα… Αναρωτιέμαι, άραγε βγήκαν ελεγκτές και έγιναν έλεγχοι το σαββατοκύριακο από το ΣΕΠΕ, με το σύστημα να μην δουλεύει; 

Για την ιστορία…

Μετά από τις αντιδράσεις, αργά το βράδυ της 7ης Ιουνίου εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, δίνοντας σχετικές διευκρινίσεις. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι:

«Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, από ώρα 15:00 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 15:00, δεν θα είναι δυνατή η είσοδος χρηστών-εργοδοτών στην πύλη εξυπηρέτησης επιχειρήσεων e-Services του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, λόγω αναγκαίας προγραμματισμένης αναβάθμισης υποδομών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα».

Διευκρίνιζε, δε, σχετικά με την υποβολή των εντύπων ότι:

  • Τα έντυπα προσλήψεων και αποχωρήσεων (Ε3, Ε5, Ε6 και Ε7) που υποβάλλονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με ημερομηνία αναφοράς εντός του χρονικού διαστήματος της διακοπής λειτουργίας, θα υποβληθούν εκπρόθεσμα, εντός μιας ημερολογιακής ημέρας από την επανέναρξη λειτουργίας του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  • Η εκπρόθεσμη υποβολή των ανωτέρω εντύπων, όπως επίσης η μη υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ των λοιπών εντύπων αρμοδιότητας ΔΥΠΑ και Επιθεώρησης Εργασίας, με ημερομηνία αναφοράς εντός του χρονικού διαστήματος της διακοπής, δεν θα επισύρουν κυρώσεις.

Η συγκεκριμένη, βέβαια, διευκρίνιση δεν αναιρεί τα όσα προείπαμε.

Νέα στοιχεία μετά από… 42 ημέρες! 

Μιας και μιλάμε για το Δημόσιο και αφού κρατάμε… ημερολόγιο για το τι στοιχεία ανεβαίνουν στις συμπληρωμένες και προσυμπληρωμένες δηλώσεις, να σημειώσουμε ότι, τα έκτακτα επιδόματα που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ανέβηκαν στο TAXISnet στις 6 Ιουνίου 2024, σαράντα δύο (42) ημέρες μετά το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων. Μήπως, κύριε υπουργέ, να μετράμε από τις 6 Ιουνίου την παράταση; Ή τα επιδόματα των συνταξιούχων, που αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, είναι μια μικρή λεπτομέρεια;

Με αυτές τις δηλώσεις που έχουν σταλεί, τι θα κάνουν οι φορολογούμενοι; Τροποποιητική, πιθανολογώ, δηλαδή… και άλλα χρήματα στους φοροτεχνικούς, κατά την άποψή σας, αλλά με ευθύνη του υπουργείου σας! Η ευθύνη ποιανού είναι;

Πόθεν Έσχες 

Γράφαμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας ότι, είναι αναγκαίο να δοθεί και νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) ώστε να τηρηθεί ο χρόνος υποβολής τους που, σύμφωνα με τον νόμο, είναι τρεις μήνες από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αλλά, στην περίπτωσή μας, τρεις μήνες από το άνοιγμα της εφαρμογής και την παραγωγική της λειτουργία. 

Η νέα εφαρμογή -που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η παλιά, γιατί η νέα δεν κατόρθωσε να μεταφέρει τα στοιχεία αυτόματα από τις τράπεζες και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες- μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει και σύμφωνα με πληροφορίες -που, όμως, διαψεύστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία- συζητείται νέα, μεγάλη παράταση. 

Το αποτέλεσμα θα είναι να υποβάλλουμε ταυτόχρονα τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, και για το φορολογικό έτος 2022 και για το φορολογικό έτος 2023!

Φορολογικές δηλώσεις 2024

Ας δούμε, όμως, μερικά θέματα που αφορούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. 

Πότε οι δηλώσεις υποβάλλονται από λογιστή 

Βάσει της απόφασης Α. Α1009/2023, άλλαξαν τα όρια υπογραφής λογιστή-φοροτεχνικού στα 30.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση:

Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών, οι οποίοι:

α. τηρούν βιβλία διπλογραφικά βιβλία ή

β. τηρούν βιβλία απλογραφικά βιβλία 

και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα:

  1. πάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή επιχείρηση,
  2. πάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, αν πρόκειται για επιτηδευματία που ασκεί εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, 

υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή-φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Σε όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τους από λογιστή-φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.

Κατ’ εξαίρεση, για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία.

Δηλώσεις φυσικών προσώπων

Η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό-λογιστή ή λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Aσθένεια λογιστή

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.5042/2023, σε περίπτωση που λογιστής-φοροτεχνικός νοσηλευτεί για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, λόγω ασθένειας ή τοκετού, που αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου νοσηλείας του, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του ιδίου και των εντολέων πελατών του, οι οποίες λήγουν εντός του διαστήματος από την πρώτη (1η) μέχρι και την τριακοστή (30ή), κατ’ ανώτατο όριο, ημέρα νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του εξιτηρίου, εφόσον η νοσηλεία δεν υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες ή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου συμπληρώθηκε νοσηλεία τριάντα (30) ημερών, για μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία. Τα ανωτέρω ισχύουν για τους εντολείς πελάτες για τους οποίους ο λογιστής-φοροτεχνικός αποδεδειγμένα ήταν εξουσιοδοτημένος μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ήδη κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. 

Σε περίπτωση θανάτου λογιστή-φοροτεχνικού, οι ανωτέρω αναφερόμενες προθεσμίες παρατείνονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από αυτόν του θανάτου. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται εντός των νέων προθεσμιών στην αρμόδια για την παραλαβή της υπηρεσία (χειρόγραφη δήλωση), κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του παρόντος, χωρίς την επιβολή προστίμου του άρθρου 53 και υπολογισμού του τόκου του άρθρου 52 του ΚΦΔ.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, οι οδηγίες αυτές αφορούν μόνο την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εφόσον έχει γίνει εξουσιοδότηση στον λογιστή ή το λογιστικό γραφείο μέσω του συστήματος εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet. 

Παρόλο που έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ασθένεια του λογιστή, δεν έχει μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί και για άλλες δηλώσεις φορολογίας ή ασφαλιστικών και εργατικών θεμάτων, γιατί δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές αποφάσεις από τα αρμόδια υπουργεία. 

Αναφερόμαστε στο άρθρο 67 του ν.5042/2023 (ΦΕΚ A’ 88/10.04.2023), περί της δυνατότητας παράτασης προθεσμιών υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού. Σύμφωνα με αυτό: 

«1. Σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός νοσηλεύεται για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, λόγω ασθένειας ή τοκετού, που αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου νοσηλείας του, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του, οι οποίες λήγουν εντός του διαστήματος από την πρώτη (1η) μέχρι και την τριακοστή (30ή), κατ’ ανώτατο όριο, ημέρα νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του εξιτηρίου, εφόσον η νοσηλεία δεν υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες ή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου συμπληρώθηκε νοσηλεία τριάντα (30) ημερών, για μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία. 

  1. Η παρ. 1 ισχύει για τους εντολείς πελάτες για τους οποίους ο λογιστής φοροτεχνικός αποδεδειγμένα ήταν εξουσιοδοτημένος μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ήδη κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης.
  2. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή φοροτεχνικού, οι προθεσμίες της παρ. 1 παρατείνονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από αυτόν του θανάτου.
  3. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος».

Υποβολή δήλωσης 

α. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, των υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, εφεξής ΚΦΕ), υποβάλλονται υποχρεωτικά, με χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις. Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για τις δηλώσεις που, κατ’ εξαίρεση, δε θα υποβληθούν με τον ανωτέρω τρόπο αλλά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις

β. Οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικών ετών 2018 και έπειτα, υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση της ανωτέρω διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής

γ. Οι δηλώσεις που, κατ’ εξαίρεση, δεν υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, κατά τα αναφερόμενα ανωτέρω, υποβάλλονται στην αρμόδια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ. Α 1065199 ΕΞ 2022 (Β’ 3886) απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για την παραλαβή τους υπηρεσία (χειρόγραφες δηλώσεις) είτε με αποστολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1054/2022 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου Ε1 της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εντύπων (συμπληρωμένων), των συνοδευτικών δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων είτε με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμοδίων για την παραλαβή δηλώσεων υπηρεσιών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στο διαδίκτυο (www.aade.gr/menoy/aade/epikoinonia > Στοιχεία Επικοινωνίας Υπηρεσιών ΑΑΔΕ για ραντεβού). 

Ημερομηνία υποβολής

Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων που υποβάλλονται στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία θεωρείται είτε η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» και η υποβολή της δήλωσης λαμβάνεται ως εμπρόθεσμη, εφόσον το αίτημα καταχωρηθεί στην εφαρμογή μέχρι το πέρας της τελευταίας ημέρας της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής, είτε η ημερομηνία αποστολής του φυσικού φακέλου που προκύπτει από τη σφραγίδα τού ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αποδεικτικό τού ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη. 

Χειρόγραφα στη ΔΟΥ

Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας για την παραλαβή υπηρεσίας. Μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων.

Προσοχή: Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο φοροτεχνικό-λογιστή ή λογιστικό γραφείο με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Πηγή: Εφημερίδα OneVoice

1 Σχόλιο
  1. […] πρωτότυπο άρθρο https://1voice.gr/pote-i-forologiki-dilosi-ypovalletai-ypochreotika-apo-logisti/ ανήκει στο 1 Voice . Στείλτε το σε φίλους σας: Ο […]

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra