ΠτΔ: Η ΠΓΔΜ να άρει τα δείγματα αλυτρωτισμού αν θέλει να μπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αίθουσα Σύνταξης

29 Ιανουαρίου 2018, 12:08 μμ
Share

Σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις και κυρίως προς τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβιν Ριβλίν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε ότι η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που η Ελλάδα στηρίζει, εξαρτάται πλήρως από την χρήση ονόματος, που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και άρα δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων.

«Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει η λύση ως προς το όνομά της και άρα ως προς την προοπτική της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπρόσθετα, ο ΠτΔ αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ζητώντας τη στήριξη του Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε και στη Μέση Ανατολή

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την αναγκαιότητα για επίλυση του Κυπριακού, η οποία πρέπει γίνει το συντομότερο, όπως είπε, αλλά με τρόπο που να αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη γείτονα, ωστόσο επισήμανε ότι και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ρούβλιν Ριβλίν επιβεβαίωσαν το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, με τον ΠτΔ να χαρακτηρίζει στρατηγικής σημασίας τις σχέσεις των δύο χωρών και να τονίζει ότι στηρίζουμε τη σύγκληση, το συντομότερο δυνατόν, του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ, από πλευράς δημοκρατικών θεσμών και γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού, βρίσκεται πιο κοντά στον χώρο της Δύσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ επισήμανε τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα.

Παρατήρησε, ακόμη, ότι σήμερα ανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών σε οικονομικό επίπεδο, επικαλούμενος τους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας, τον στρατιωτικό τομέα, την υψηλή τεχνολογία, αλλά και τους υδάτινους πόρους. Ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «σήμερα, μάλιστα, που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές