Ρέγκλινγκ: Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ

Αίθουσα Σύνταξης

1 Ιουλίου 2020, 1:37 μμ
Share

Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορoνοϊό είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ, ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο μέσω βιντεοδιάσκεψης με τίτλο: «Μελλοντική Ευρώπη – Βιώσιμη Ευρώπη».

Όπως είπε, τα πακέτα μέτρων στήριξης από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ESM – είναι περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το σχέδιο Μάρσαλ.

Συγκεκριμένα ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο Μάρσαλ, που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε την περίοδο 1948-1952 και βοήθησε στην αναζωογόνηση της παραγωγής στη Δυτική Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βοήθεια που δόθηκε με αυτό σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανερχόταν στο 8%-9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, συμβάλλοντας στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην παρακίνηση της συνεργασίας και ενοποίησής της.

Φέτος, πρόσθεσε, η ΕΕ προχωρά σε μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ και τα οποία είναι σημαντικά για να αποφευχθεί ένας κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και αποκλίσεις στη νομισματική ένωση.

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί μέσα στον Ιούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης, προσθέτοντας: «Το σχέδιο Μάρσαλ πριν από 70 χρόνια έδωσε μία αποφασιστική ώθηση στην Ευρώπη για να ξεφύγει από την οικονομική καταστροφή του πολέμου. Σήμερα, μπορεί να είμαστε σε έναν πόλεμο κατά του ιού. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια… Με τόσο μεγάλη αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε ξανά!»

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές