fbpx

Ρεπουμπλικάνοι: Επίθεση στον Μπάιντεν για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

0 84

Πυρ ομαδόν από τους Ρεπουμπλικάνους κατά του διατάγματος Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό και απειλές για μηνύσεις. «Ας προσπαθήσουν» απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 θα γίνει σύντομα υποχρεωτικός για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων σήκωσε θύελλα και κατακραυγή στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι προανήγγειλαν μηνύσεις κατά της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου. «Αυτό μοιάζει πολύ με δικτατορία», αντέδρασαν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν καν ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώσει την ομιλία του την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος τότε κατακεραύνωσε: «Κάναμε υπομονή, αλλά η υπομονή μας έφτασε στα όριά της».

Μετά από μήνες προσπαθειών να πείσει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν, ορισμένες φορές με ανταμοιβές για παρότρυνση, ο 78χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου υιοθέτησε προχθές έναν ολοφάνερα διαφορετικό τόνο για να ανακοινώσει τη νέα του «στρατηγική»: να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς. Στην ομιλία του ο Μπάιντεν στηλίτευσε τη «μειονότητα» των Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια «μειονότητα πολιτικών», εμποδίζει τις ΗΠΑ να «γυρίσουν τη σελίδα» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αρνούμενη να εμβολιαστεί.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί» και κάνοντας τα πράγματα χειρότερα «αιρετοί εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα» εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο «είναι απαράδεκτο», είπε ο αρχηγός του κράτους παρουσιάζοντας στον Λευκό Οίκο το σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων, για να κατανικηθούν αυτοί που «εμποδίζουν» την προστασία «της δημόσιας υγείας».

Αυτά τα 80 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού: αυτό «μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και το κάνει», τόνισε ο Μπάιντεν, επιμένοντας πως σκοπός του είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη «φυσιολογική ζωή» το ταχύτερο.

Ώρες μετά την ομιλία του, η χιονοστιβάδα οργισμένων αντιδράσεων συντηρητικών που καλούσαν για «ελευθερία» ξεχύθηκε ξανά, συνοδευόμενη από απειλές άσκησης μηνύσεων. «Στα τελευταία νέα, ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα», είπε εξεγερμένος ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συγκέντρωση χρημάτων. Μια «επίθεση ενάντια σε ιδιωτικές εταιρείες», ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ανακοινώνοντας ότι υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα «που προστατεύει το δικαίωμα των Τεξανών να επιλέγουν να εμβολιαστούν κατά της Covid».  «Ραντεβού στα δικαστήρια», είπε απευθυνόμενη στον Τζο Μπάιντεν η Κρίστι Νόεμ, συντηρητική κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (GOP) «θα μηνύσει αυτή τη κυβέρνηση για να προστατεύσει τους Αμερικανούς και τις ελευθερίες τους», πρόσθεσε η πρόεδρος του GOP, Ρόνα ΜακΝτάνιελ. Μαζί με την τελευταία και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού κατά της COVID-19, αλλά είναι ενάντιοι να ταχθεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. Άλλοι είναι σκεπτικιστές απέναντι στα εμβόλια.

Οι ΗΠΑ, που μετρούν πάνω από 654.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 40,63 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, στον βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς και βλέπουν το τελευταίο διάστημα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και πάλι. Αντιμέτωπος με αυτήν την αναζωπύρωση της πανδημίας, εξαιτίας ιδίως της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, ενώ μέρος των Αμερικανών συνεχίζει να διστάζει να εμβολιαστεί ή να εναντιώνεται στα εμβόλια, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε την Πέμπτη ένα διάταγμα που απαιτεί από λειτουργούς του ομοσπονδιακού κράτους και υπάλληλους εταιρειών που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις να εμβολιαστούν μέσα τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχουν την εναλλακτική να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ. Αυτή η εντολή αφορά επίσης προσωπικό οίκων ευγηρίας και σχολείων που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακόμα πιο ακανθώδες σε αυτήν τη χώρα όπου η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους συντηρητικούς, το διάταγμα παρακάμπτει τη νομοθετική εξουσία και την εξουσία των Πολιτειών σε θέματα υγείας και εφαρμόζεται επίσης στον ιδιωτικό τομέα.

Εργαζόμενοι σε εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους απαιτούνται πλέον να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ.

Μ.Φ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More