S&P: Η ελληνική οικονομία σε τροχιά αναβάθμισης

Αίθουσα Σύνταξης

2 Φεβρουαρίου 2022, 12:16 μμ
Share

Δεν περιμένει σημαντικές αλλαγές στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών η S&P Global Ratings για το 2022, επικαλούμενη τα 23 “σταθερά” outlooks στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, με την Ελλάδα ωστόσο να παραμένει σε τροχιά για μια ανοδική αναθεώρηση “εφόσον οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και την βελτιωμένη επίδοση του προϋπολογισμού”, όπως αναφέρει.

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οίκος σημειώνει ότι από τις 30 ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση, το outlook στις 23 είναι “σταθερό”. Παράλληλα, τα outlooks σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ανδόρα και Εσθονία είναι “θετικά”, ενώ σε Γκέρνσεϊ και Ισπανία είναι “αρνητικά”.

Το θετικό outlook για την Ελλάδα δείχνει ότι “θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε ανοδικά την αξιολόγηση μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες αν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από αυτό που προβλέπουμε σήμερα και ισχυρότερη από των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Η ανοδική τάση μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από μια ουσιαστική βελτίωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα”, αναφέρει.

Παράλληλα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία γνώρισε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία και θα ωφεληθεί σημαντικά από τους πόρους του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU (NGEU). Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιχορηγήσεις της τάξης των €17,8 δισ. (περίπου το 10% του ΑΕΠ του 2021) μέχρι το 2026 και δάνεια €12,7 δισ. (7% του ΑΕΠ).

Αυτοί οι πόροι θα στηρίξουν την πράσινη μετάβαση της χώρας, την διαδικασία ψηφιοποίησης και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση. “Αν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, να συμβάλουν στην ισχυρότερη ανάπτυξη και να ωφελήσουν την εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών την περίοδο 2021-2026”, αναφέρει.

Ο οίκος εκτιμά ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,2% το 2021 και 5% το 2022, με επιβράδυνση στο 4,4% και 4,1% το 2023 και 2024. Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει από το 178,7% του ΑΕΠ το 2021 στο 171,3% το 2022, 161,8% το 2023 και 152,1% το 2024.

Συνολικά για την Ευρώπη, αναφέρει ότι σε ονομαστικούς όρους, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανακάμψει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019. Παρά την αύξηση των τιμών και την εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον στο τέλος του 2021, ο οίκος εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 4,4% φέτος, μετά από εκτιμώμενη ανάκαμψη 5,1% το 2021.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές