fbpx

Σχόλιο αγοράς (Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025)

Άνοδο κατά 0,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Δευτέρας 10.03.2025, κλείνοντας στις 1.627,94 μονάδες.

Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 223,2 εκατ. ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες ο FTSE LARGE CAP έκλεισε στις 3.998,94 μονάδες, ενώ ο FTSE MID CAP στις 2.470,49 μονάδες.

Κέρδη κατέγραψαν η AEM (+3,03%), η ΜΠΕΛΑ (+2,25%) και η ΠΕΙΡ (+1,70%), ενώ απώλειες η ΕΥΡΩΒ (-2,61%), ο ΟΛΠ (-1,55%) και η TITC (-1,48 %). Απολογιστικά, 41 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 65 εκείνων που υποχώρησαν.

Η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB, επικαλούμενη τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και τη δημοσιονομική πρόοδο. Το χρέος προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 154% το 2024 και αναμένεται να πέσει κάτω από 140% έως το 2027. Αν και παραμένουν προκλήσεις λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, οι μεταρρυθμίσεις και η ισχυρή ανάπτυξη στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Euroxx αναβάθμισε τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας τη σύσταση overweight. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι: Εθνική 12,1 ευρώ (30% ανοδικό περιθώριο), Eurobank 3,5 ευρώ (37%), Πειραιώς 7 ευρώ (49%) και Alpha Bank 3,2 ευρώ (59%). Η μέση ετήσια αύξηση χορηγήσεων προβλέπεται στο 8%, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται από το 2026. Οι τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Eurobank θα διανείμουν το 50-60% των κερδών τους, προσφέροντας αποδόσεις άνω του 8%.

Το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, με αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της οργανικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της ρευστότητας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαίων. Η Optima Bank διατηρεί την αξιολόγηση «αγορά» για όλες τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας τιμές-στόχους για την Πειραιώς 6,20 ευρώ, για την Alpha Bank 2,55 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 10,92 ευρώ και για τη Eurobank 3,00 ευρώ.

Οι πέντε εισηγμένες τράπεζες δημιούργησαν καθαρά κέρδη 4,47 δισ. ευρώ (+19% σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω υψηλότερων εσόδων από τόκους (+7%), προμήθειες (+17%) και χαμηλότερων LLPs (-28%). Ο δείκτης NPEs βελτιώθηκε στο 2,6%, και ο δείκτης κάλυψης μετρητών αυξήθηκε στο 88,4%. Τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε 170,4 δισ. ευρώ (+12%), οι καταθέσεις σε 254,7 δισ. ευρώ (+13%) και το ενεργητικό σε 333,8 δισ. ευρώ (+9%).

Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 31,1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης RoaTBV ήταν στο 15,7%, υψηλότερος από τον μέσο όρο των τραπεζών της Ε.Ε. (15,2%). Ο δείκτης FL CET1 ανήλθε στο 15,7%, πολύ πάνω από τα ελάχιστα όρια.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιδιώκει αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις 1,5 τρισ. ευρώ. Ο FTSE θα εξετάσει την αναβάθμιση τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο. Αναμένονται νέες εισαγωγές εταιρειών, με τον όμιλο Φάις και την Qualco να προετοιμάζονται για IPO.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 2,5% ετησίως, με μηνιαία μείωση 0,1%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές ένδυσης και υπόδησης (-5,5%) και στις μεταφορές (-1,3%). Ωστόσο, υπήρξαν αυξήσεις στη στέγαση (+0,9%) και τα αλκοολούχα ποτά και καπνό (+0,8%).

Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών για το 2024 ανέρχονται ήδη σε 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 3% στον κύκλο εργασιών και 6% στα καθαρά κέρδη. Η συνεισφορά του τραπεζικού τομέα στην κερδοφορία είναι 5,06 δισ. ευρώ. Χωρίς τον τραπεζικό τομέα, η καθαρή κερδοφορία θα ήταν 8,3% χαμηλότερη. Οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες αναμένεται να προσθέσουν 2,6 δισ. ευρώ στην κερδοφορία, ανεβάζοντας τα καθαρά κέρδη στα 10,6 δισ. ευρώ.

Για τα μερίσματα, το 2024 αναμένονται 2,98 δισ. ευρώ, με στόχο τα 4,7 δισ. ευρώ για το σύνολο των εταιρειών.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ορίστηκε ως οριστικός ανάδοχος για το έργο Ηράκλειο-Χανιά του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), με εκτιμώμενη αξία 1,8 δισ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει 26 σήραγγες, 10,8 χλμ. γεφυρών και 20 νέους ανισόπεδους κόμβους.

 

Το περιεχόμενο των παραπάνω αναλύσεων, απόψεων, εκτιμήσεων, κρίσεων δεν έχει αποσταλεί στις αναφερόμενες εταιρίες και εκφράζει την άποψη του αναλυτή κατά την ημερομηνία σύνταξής τους και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Το παρόν δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά, πώληση ή/και διακράτηση αξιών και αποσκοπεί στην ενημέρωση των επενδυτών.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra