Σχόλιο αγοράς (Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025)

Αίθουσα Σύνταξης

22 Δεκεμβρίου 2025, 6:30 πμ
Share

Άνοδο κατά 0,57% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19/12/2025 κλείνοντας στις 2112,46 μονάδες.

Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στα 392εκατ. ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες ο FTSE LARGE CAP έκλεισε στις 5331,93 μονάδες, ενώ ο FTSE MID CAP στις 2819,34 μονάδες.

Κέρδη κατέγραψαν το ΔΑΑ (+3,04%), η CENER (+2,45%) και η ΕΕΕ (+2,39%). Ενώ απώλειες κατέγραψαν η OPTIMA(-1,17%), o OTE (-0,65%) και η MTLN (-0,52%). Απολογιστικά,59μετοχές κατέγραψανκέρδη έναντι48εκείνων που υποχώρησαν.

Σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές εξελίξεις καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με επίκεντρο τον τραπεζικό, τον βιομηχανικό και τον τεχνολογικό κλάδο, ενισχύοντας το επενδυτικό αφήγημα για τις εισηγμένες μετοχές.

Σε μία κίνηση υψηλής στρατηγικής σημασίας, η Alpha Bank ανακοίνωσε συμφωνία για τον συνδυασμό των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Universal Life και της Altius Insurance στην Κύπρο. Η συναλλαγή περιλαμβάνει την εξαγορά του 100% της Altius και τη συγχώνευσή της με τη Universal, με εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank να αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα. Παράλληλα, προβλέπεται μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Photos Photiades, βασικό μέτοχο της Universal. Το ενοποιημένο σχήμα αναμένεται να συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Κύπρο, με δίκτυο περίπου 400 ασφαλιστικών πρακτόρων και πάνω από 100.000 πελάτες. Σε οικονομικό επίπεδο, η συναλλαγή προσφέρει απόδοση επί του δεσμευόμενου κεφαλαίου άνω του 20%, ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή κατά περίπου 2% και περιορισμένη επίπτωση 23 μ.β. στον δείκτη CET1. Η ολοκλήρωση τοποθετείται στο γ’ τρίμηνο του 2026, υπό την αίρεση κανονιστικών εγκρίσεων.

Στον βιομηχανικό κλάδο, η Pantelakis Securities αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Titan στα 59 ευρώ από 51,5 ευρώ, διατηρώντας σύσταση overweight και βλέποντας περιθώριο ανόδου περίπου 20%. Η χρηματιστηριακή στηρίζει την εκτίμησή της στους μεσοπρόθεσμους στόχους του ομίλου, που προβλέπουν πωλήσεις 4 δισ. ευρώ και EBITDA 1 δισ. ευρώ έως το 2029, καθώς και σε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης EBITDA 8%. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Titan διαθέτει «δύναμη πυρός» 1 δισ. ευρώ για εξαγορές, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομοειδών.

Θετική παραμένει και η εικόνα για τη Real Consulting, με τη Eurobank Equities να θέτει τιμή-στόχο τα 6,2 ευρώ και σύσταση «αγορά». Μετά την εξαγορά του 95% της Smart UX Development έναντι 2,74 εκατ. ευρώ, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 4% για το 2025 και 6-7% για το 2026-27, ενώ τα EBITDA αναμένεται να αυξηθούν έως και 10% στα επόμενα έτη. Για την περίοδο 2025-2029 προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης εσόδων 11%, με την αποτίμηση στις 8,7 φορές EV/EBITDA 2026 να κρίνεται ελκυστική βάσει των προοπτικών ανάπτυξης.

 

Το περιεχόμενο των παραπάνω αναλύσεων, απόψεων, εκτιμήσεων, κρίσεων δεν έχει αποσταλεί στις αναφερόμενες εταιρίες και εκφράζει την άποψη του αναλυτή κατά την ημερομηνία σύνταξής τους και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Το παρόν δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά, πώληση ή/και διακράτηση αξιών και αποσκοπεί στην ενημέρωση των επενδυτών.
Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

12:31 μμ

Σκέψεις αποχώρησης των Γκλέιζερ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

12:26 μμ

Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. με τράπεζες και blue chips

12:12 μμ

Επιχείρηση διάσωσης για 34 μετανάστες νότια της Κρήτης

12:05 μμ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές