fbpx

Σήμερα δίνουν εξηγήσεις κυβέρνηση-ΕΥΠ-ΑΔΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

0 89

Τριάντα χρόνια μετά το σκάνδαλο των “υποκλοπών” επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επανέρχεται στη Βουλή το μείζον αυτό θέμα, αυτή τη φορά επί Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό “Predator” , όπως είχε συμβεί 3 μήνες νωρίτερα και με το δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Τότε το Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, τώρα όμως επειδή οι καταγγελίες έγιναν από από αρχηγό κόμματος και κάτω από τη ισχυρή πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, και αφού επανέλαβε την ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Έτσι το αίτημα του πρωθυπουργού έγινε δεκτό και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει σήμερα στις 2 το μεσημέρι, με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Ακρόαση, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών”

Στη συνεδρίαση -που σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, είναι απόρρητη- θα παρίστανται οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής της της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Προφανώς η κυβέρνηση επιδιώκει άρον άρον να κλείσει το θέμα χωρίς περαιτέρω πολιτικές παρενέργειες και αναταράξεις και έχει καταστήσει σαφή τη θέση της για την ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως επίσης και την υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει, με την τεχνογνωσία, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ζήτημα προκαλεί σεισμό στο εγχώριο πολιτικό σύστημα με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για μείζον θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, “φωτογραφίζοντας” πολιτικές ευθύνες του Μαξίμου, επειδή ι η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης μιλώντας στη Βουλή μίλησε για αστοχία του κόμματος να υπερψηφίσει τις τροπολογίες για την ΕΥΠ πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες τροπολογία με θέμα “Αποκατάσταση και ενίσχυση της αρμοδιότητας της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και προστασία των πολιτών απέναντι σε διαδικασίες άρσης απορρήτου”

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, σχετικά με την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, το άρθρο 43 Α παρ. 2. προβλέπει πως

“Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει την επιτροπή για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον Διοικητή της ΕΥΠ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου.

Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική.

Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε 55 λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.
Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147.

Η επιτροπή στο τέλος κάθε συνόδου υποβάλλει έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και για την οποία γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση, χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 137”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More