fbpx

Στην Ολομέλεια προς κύρωση η ΠΝΠ για την ακεραιότητα στη λειτουργία της ΕΥΠ

0 82

Εκ των υστέρων και έχοντας πιαστεί στα πράσα το Μαξίμου επιχειρεί να “ξεπλύνει” τις πολιτικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να προωθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την κύρωση ΠΝΠ για τη ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνική Λύσης που επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, καταψήφισαν την κύρωση της ΠΝΠ που στοχεύει σε πρώτο χρόνο και ως άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη σύμφωβα νε ον υπουργό Επικρατεία να διορθώσει παθογένειες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής και των κομμάτων. “Οι διατάξεις της ΠΝΟ είναι αναγκαίες, αλλά όχι επαρκείς” σημείωσε, ωστόσο ανέφερε “δεν αμφισβητούν τον ωφέλιμο αποτέλεσμα τους” καθώς εισάγουν τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ και ένα δεύτερο δικαστικό “φίλτρο” για τις νόμιμες παρακολουθήσεις.

“Ναι στη λογοδοσία, ναι στη μετρημένη διαφάνεια, ναι στη συμμετοχή, όχι στην απαξίωση και την απονεύρωση της ΕΥΠ” επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και δεσμεύτηκε για τη κατάθεση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, αλλά και εμπροσθοβαρούς (σε σχέση με την ΕΕ) νομοθετικής πρωτοβουλίας που μπορεί να φτάνει και στην καθολική απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών, “μέχρι να φύγει η γάγγραινα αυτή” όπως είπε.

Κατά τον εισηγητή της ΝΔ Αθανάσιο Δαβάκη η ΠΝΠ απαντά στις “επιχειρησιακές αστοχίες” της ΕΥΠ με αφορμή την νόμιμη επισύνδεση του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι η ΠΝΠ επεκτείνει τον εισαγγελικό έλεγχο, διευρύνει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και καθιστά ποιτικά πιο συμμετοχική την επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από τη πλευρά του ο εισηγής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για επιτελικό κράτος-μπάχαλο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ΄λοτι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα και το πολιτικό σθένος να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του και χαρακτήρισε “κουρελοχαρτο” την ΠΝΠ. Με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έκανε λόγο για διασυρμό της χώρας. “Εμείς δεν ξεσκίσαμε την ΕΥΠ και την εικόνα της χώρας, ντροπη σας” είπε και πρόσθεσε “είστε ωτακουστές και όχι μόνο”. Καταλήγοντας είπε ότι η ΠΝΠ έγονε για επικοινωνιακού λόγους και ζήτησε την απόσυρση του νόμου του επιτελικού κράτους που χρήζει πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ τον πρωθυπουργό, ώστε να σταματήσει η ΕΥΠ να είναι “μαγαζάκι του επιτελικού κράτους για παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων”.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περί εργαλειοποίηση της υπόθεσης από τον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ο θύτης να απευθύνεται με προπετές ύφος στο θύμα, υποστηρίζοντας ότι η ΠΝΠ περιέχει αλυσιτελείς και αμήχανες ιδέες μιας κυβέρνηση που είναι στη γωνία του ρινγκ. Πρότεινε όταν πρόκειται για βουλευτή ή ευρωβουλευτή, η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό του άρθρου 62 του Συντάγματος, ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ πρέπει να γίνεται ύστερα από διατύπωση θετικής γνώμης των 3/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και όχι της απλής κυβερνητικής πλειοψηφίας και προκειμένου να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών βουλευτή ή ευρωβουλευτή να απαιτείται, εκτός της απόφασης του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου εφετών, η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Βουλής και του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ τόνισε ότι αν η κυβέρνηση είναι μία φορά υπόλογη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με την ΠΝΠ είναι πολλαπλάσια εκτεθειμένη γιατί επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο επίσης για ένα άθλιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ εις βαρος των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών. “Αποκριάτικο μακιγιάζ των μυστικών υπηρεσιών η ΠΝΠ” ανέφερε.

Την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ΕΥΠ τόνισε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση επισημαίνοντας ότι “Η ΠΝΠ γράφτηκε στο πόδι” και κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να τη πάρει πίσω για να φτιαχτεί ένα νέο εξαρχής σοβαρό θεσμικό πλαίσιο. Διερωτηθηκε αν τελικά για την κυβερνηση ο Νίκο Ανδρουλάκης είναι “κατάσκοπος”. “Να πάει στην ΕΥΠ να πάρει φάκελο του ο κ.Ανδρουλάκης, αν υπάρχει…” είπε και πρόσθεσε “ναι όλα στο φως, αλλά με κανόνες”.

Με αφορμή τη κύρωση της ΕΥΠ η Μαρία Απατζίδη εκ μέρους του ΜεΡΑ25 τόνισε ότι αντί να αναλάβει ο πρωθυπουργος τις ευθύνες, να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές κατατίθεται μια ΠΝΠ προκειμένου να αντιμετωπιστούν δήθεν οι παθογένειες των μυστικών υπηρεσιών και έκανε λόγο για μια “αυταρχική κυβέρνηση α λα Ερντογάν και Όρμπαν που πιάστηκε στα πράσα” και για “μαφιόζικη σιωπή μεταξύ κατεργαρέων” καθώς ” Το όλα στο φως έχει γίνει ένα απέραντο σκοτάδι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More