Με το… αριστερό ξεκίνησε και ο Νοέμβριος για τις γερμανικές τράπεζες. Αυτή τη φορά, θύμα ήταν η Commerzbankπου θα «χορέψει» σήμερα τις αγορές με την είδηση των ζημιών που παρουσίασε για το τρίτο τρίμηνο.
Η τράπεζα είχε βέβαια προειδοποιήσει τις αγορές για τα… κακά μαντάτα από το Σεπτέμβριο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Ζίλκε παρουσίασε το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα κοστίσει την κατάργηση 7.300 θέσεων εργασίας. Όμως, είναι άλλο πράγμα η προειδοποίηση και άλλο η επίσημη ανακοίνωση.
Οι απωμειώσεις της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ανήλθαν σε 627 εκατ. ευρώ, με ένα «καπέλο» ύψους 97 εκατ. ευρώ για το κόστος της αναδιάρθρωσης. Έτσι, το τρίμηνο «βάφτηκε» κόκκινο, με ζημιές ύψους 288 εκατ. ευρώ, που αποτελεί σημαντική πτώση σε σχέση με τα κέρδη ύψους 235 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Βεβαίως, το CT1 της τράπεζας βελτιώθηκε ελαφρά από το 11,5% τον Ιούνιο στα 11,8% το Σεπτέμβριο, γεγονός που παραπέμπει σε ισχυροποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας της Commerzbank, και είναι κάτι που οι αγορές θα μετρήσουν θετικά. Ειδικά αν αναλογιστούμε το μόνιμο φόβο που υπάρχει για τη DeutscheBank, η οποία μπορεί να «εξαφανίστηκε» μαγικά(!) από τα πρωτοσέλιδα, αλλά δεν έχει λύσει ακόμη κανένα από τα προβλήματα της, ούτε έχει ακόμη φτάσει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές. Όμως, το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πάλαι ποτέ κραταιές γερμανικές τράπεζες εμμένει!
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γερμανοί φωνάζουν και διαμαρτύρονται (μην πούμε… λυσσάνε) για τη χαλαρή νομισματική στρατηγική της ΕΚΤ και το QE και απαιτούν «εδώ και τώρα» τη διακοπή του. Τα χαμηλά επιτόκια «ροκανίζουν», αν όχι εξανεμίζουν, τα κέρδη των τραπεζών τους, και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν δρομολογήσει όμιλοι όπως η Commerzbankκαι η DeutscheBank για να ορθοποδήσουν, συνεπάγονται αθρόες απολύσεις, οι οποίες θα πιέσουν την αγορά εργασίας και βέβαια πολιτικά τη κυβέρνηση, σε ένα διάστημα που το πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται για τις εκλογές του 2017.
Να περιμένουμε, άραγε, ένα ακόμη… αυθόρμητο ξέσπασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Μάριο Ντράγκι; Διόλου απίθανο!




































